Konkurences padome, atbildot uz Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses iesniegumu, sagatavojusi novērtējumu šī brīža situācijai tirdzniecības nozarē. Padome paudusi nostāju, ka spēkā esošie ierobežojumi, kas liedz darboties daļai mazumtirgotāju tirdzniecības centros, kuros kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 m2, rada nevienlīdzīgu konkurences situāciju starp komersantiem, informē Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse.

Tāpat Konkurences padome (KP) paudusi atbalstu Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem grozījumiem, kas paredz visu tirdzniecības centru atvēršanu, jo tas palīdzētu atrisināt nevienlīdzību nozarē.

KP atbildes vēstulē norāda, ka nozarē tiek radīta nevienlīdzīgas konkurences situācija starp tirgotājiem. Tas sakrīt ar padomes jau iepriekš pausto viedokli par šo situāciju. Iestādes ieskatā iepriekš pieņemtie noteikumu grozījumi, kas ļauj darboties tirdzniecības centru veikaliem ar atsevišķu ieeju un piešķir kompensācijas nomas maksas ieņēmumu kritumam, tikai daļēji atrisina nozarē pastāvošās problēmas. Vienlaikus KP norāda uz nevienlīdzīgiem konkurences apstākļiem arī tirdzniecības telpu nomas tirgū, jo, ņemot vērā ilgstoši noteiktos tirdzniecības ierobežojumus dažāda veida veikaliem, tiek apgrūtināta tirdzniecības centru darbība.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) Latvijas tirdzniecības centru vārdā vērsās pie Konkurences padomes ar iesniegumu, kurā aicināja izvērtēt Ministru kabineta noteikumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. NĪAA norādīja, ka spēkā esošās normas, kas ir nesamērīgas un epidemioloģiski nepamatotas, tieši ietekmē un ierobežo konkurenci, ļaujot brīvi darboties tirgotājiem ārpus tirdzniecības centriem, bet izslēdzot no tirgus gan mazumtirgotājus, gan telpu iznomātājus tirdzniecības centros.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags teic, ka tirdzniecības centri ir epidemioloģiski droša iepirkšanās vieta un būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa. Aizliegums darboties daudziem tirgotājiem lielajos tirdzniecības centros nav objektīvs un saprātīgs – esam apliecinājuši telpu gaisa augsto kvalitāti, uzrādījuši lēmumpieņēmējiem datus par zaudējumiem, kas pieaug ik dienu, un tagad esam sasnieguši arī tādu saslimstības līmeni valstī, pie kura jau bija paredzēts atcelt tirdzniecības ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!