Foto: DELFI

Konkurences padome (KP) saņēmusi apvienošanās ziņojumu par darījumu, ar kuru Lietuvā reģistrētā "Vaizga" īstenos netiešu izšķirošo ietekmi pār degvielas vairumtirdzniecības uzņēmumu SIA "Pirmas", liecina KP mājaslapā publicētā informācija.

Lietuvā reģistrētajai "Vaizga" Latvijas teritorijā jau pieder SIA "Petrol Property". "Vaizga" īsteno netiešu izšķirošo ietekmi arī pār AS "Viada Baltija", kas vairākās degvielas uzpildes stacijās Latvijā nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību, un SIA "Akselss", kas nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību.

KP pērn aprīlī atļāva "Vaizga" iegūt izšķirošu ietekmi pār Latvijā reģistrēto uzņēmumu SIA "Petrol Property", taču, ņemot vērā, ka "Vaizga" ziņojumu par apvienošanos iesniedza KP pēc faktiskās apvienošanās ar "Petrol Property", tika ierosināta pārkāpuma lieta par nepaziņotu apvienošanos, un KP piemēroja lietuviešu uzņēmumam 57 419 eiro sodu.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājaslapā tiek publicēta tikai pamatinformācija par apvienošanās darījumu. Plašāku informāciju par darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

KP atļauja apvienošanās darījumiem nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 30 miljoni eiro un vismaz divu apvienošanās dalībnieku apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 1,5 miljoniem eiro.

Valstiska lielo apvienošanās darījumu kontrole nepieciešama, lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā. Tādējādi tiek saglabāts konkurences dzinējspēks, kas nepieļauj nepamatotu cenu pieaugumu, veicina izvēles un kvalitātes kāpumu, kā arī tautsaimniecības izaugsmi kopumā.

Pēc tirgus analīzes KP atļauj darījumus, kuru rezultātā netiek būtiski samazināta konkurence. Apvienošanās var tikt atļauta arī tad, ja iespējamo kaitējumu konkurencei var novērst, paredzot apvienošanās dalībniekiem saistošus noteikumus, kas regulē to darbību tirgū. Apvienošanās, kuru rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence un apvienošanās dalībnieku piedāvātie saistošie noteikumi nenovērš negatīvās sekas konkurencei, tiek aizliegtas.

"Pirmas" 2017. gadā strādāja ar 195,004 miljonu eiro apgrozījumu un guva 3,344 miljonu eiro peļņu. "Pirmas" 60% pieder Lietuvā reģistrētam uzņēmumam "Spectator", 20% Lietuvā reģistrētam uzņēmumam "Jorūna" un 20% Lietuvas pilsonim Jurģim Polujanskim.

"Petrol Property" 2017. gadā strādāja ar 3,34 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,784 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma 71% pieder "Vaizga", 20% – "Jorūna", 5% - Romam Turlinskim un 4% Remigijam Grigaļūnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!