Foto: DELFI

Pagājušajā gadā Konkurences padome (KP) konstatēja četrus pārkāpumus, atklājot aizliegtas vienošanās 20 uzņēmumu darbībā, un uzņēmumiem piemēroja naudas sodus –
kopumā 10,1 miljonu eiro, portālu "Delfi" informēja KP.

Par iesaisti mazāka apjoma pārkāpumos – iespējamu darbību saskaņošanu publiskajos iepirkumos – KP izteica piecus brīdinājumus 15 personām. Savukārt vairāku uzņēmumu neatbilstības godīgas konkurences principiem iestāde atrisināja sešās pārrunu procedūrās, no kurām piecās novērsa dominējošo uzņēmumu ļaunprātīgu tirgus varas izmantošanu.

Visi četri 2017. gadā atklātie pārkāpumi bija par uzņēmumu iesaisti aizliegtās vienošanās. Lai arī viena no galvenajām Latvijas konkurences vides problēmām ir tieši karteļu vienošanās publiskajos iepirkumos, KP atzīmē, ka pērn izceļami divi sarežģīti lēmumi par vertikālām aizliegtām vienošanām.

Konkurences uzraugi konstatēja, ka uzņēmumi saviem sadarbības partneriem bija lieguši individuāli lemt par preču un pakalpojumu cenām, tādējādi prettiesiski uzturot saskaņotu cenu līmeni un liekot patērētājiem par precēm un pakalpojumiem nepamatoti pārmaksāt.

Par vienotu braukšanas maksas tarifu starp pasažieru pārvadātājiem Rīgā un konkurenci ierobežojošu lojalitātes atlaižu sistēmu īstenošanu starp būvmateriālu piegādātājiem un mazumtirgotājiem KP uzņēmumiem piemēroja 9,7 miljonu eiro sodu.

Savukārt uzņēmumi, kuri iepriekš sodīti par konkurences pārkāpumiem, tajā skaitā pēc tiesvedības beigām, valsts budžetā pērn iemaksāja 3,9 miljonus eiro.

KP atgādina, ka kopš 2017. gada patērētājiem, uzņēmumiem un citām iesaistītajām pusēm ir vienkāršota iespēja no uzņēmumiem, kuru darbībās ir konstatēti konkurences pārkāpumi, pieprasīt atlīdzināt pārkāpuma dēļ radītos zaudējumus. Zaudējumu atlīdzību iespējams pieprasīt, vēršoties Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Pērn konkurences uzraugi pieņēma 13 lēmumus par uzņēmumu plānotajiem apvienošanās darījumiem. Tā kā 11 gadījumos iestāde nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei, KP darījumus atļāva.

Pirmo reizi astoņu gadu laikā KP arī aizliedza uzņēmumu apvienošanās darījumu. Proti, veicot padziļinātu ekonomisko analīzi konkrētā tirgus noteikšanā, iestāde saskatīja būtisku kaitējumu konkurencei SIA "Rimi Latvia" plānos izmantot mazumtirdzniecības telpas multifunkcionālajā tirdzniecības centrā "Domina Shopping", tāpēc lēma par darījuma aizliegšanu.

Lai uzņēmumiem palīdzētu sagatavot apvienošanās ziņojumus, kopumā KP pagājušajā gadā sniedza, pēc tās pārstāvju teiktā, rekordlielu pirmsapvienošanās konsultāciju skaitu – 50.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!