Foto: LETA
Konkurss "Radām novadam", kura fināls, paredzēts šovasar, rudenī varētu atsākties ar vēl lielāku vērienu, šoreiz iesaistot pilnīgi visus Latvijas novadus.

Trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē piedalījās konkursa "Radām novadam", kas norit sadarbībā ar portālu "Delfi", idejas autors SIA "3ZD" vadītājs Andris Čeksters. Viņš komisijas deputātus iepazīstināja ar konkursa norisi un plāniem.

Konkurss sākās 2013. gada rudenī un noslēgsies šovasar. Čeksters līdz šim bijis iesaistīts vairākos projektos kopā ar jauniešiem. Kā pats atzina, citi bijuši vairāk, citi mazāk veiksmīgi. "Radām novadam" viņš atzīst par veiksmīgāko. Konkurss ļāvis popularizēt idejas, kas, kā norādīja Čeksters, ir svarīgas visas Latvijas ilgtspējīgai attīstībai un sabiedrībai. Konkurss veicina spēju uzņemties riskus un atbildību un spēju sasniegt rezultātu un radīt jaunu vērtību. Tāpat konkursa idejas autors vērsa komisijas deputātu uzmanību, ka uzņēmējdarbība ir ne tikai pamats indivīda, bet visas sabiedrības labklājības celšanai.

Kopumā konkursā "Radām novadam" tika iesaistīti 19 Latvijas novadi, 10 Latvijas augstskolas un vairāk nekā 100 studentu. Tā mērķis ir radīt Latvijas novadiem pēc iespējas augstāku ekonomisko pienesumu. Šo vairāk nekā divu gadu laikā konkursā ir izveidoti 11 jauni uzņēmumi un biedrības, piesaistīts finansējums biznesa projektu īstenošanai aptuveni 175 000 eiro apmērā un radītas vairākas jaunas darba vietas.

Čeksters izcēla vairākas konkursa komandas, par kurām portāls "Delfi" jau ir vēstījis līdz šim, tostarp "Purvu bridēji", "Paaris", "RISEBA A-wake" un "Jauniešu vētra".

Šis laiks ļāvis konkursa organizatoriem iegūt pieredzi un zināšanas, uz kuru pamata Čeksters ir gatavs rīkot nākamo konkursu, kas sasniegtu daudz ievērojamākus rezultātus. "Mana vēlme bija parādīt, ka ideja strādā. Es esmu pierādījis. Protams, ir novadi, kur nekas nenotika. Diemžēl tie ir vienīgie novadi, kas palika neapmierināti ar konkursu. Tā sanāca. Mēs nevaram piespiest jaunieti ņemt kredītus," pauda Čaksters.

Organizatori plāno jau šī gada rudenī pieteikt jaunu konkursu, kurā paredzēts iesaistīt visus Latvijas novadus. Plānots, ka nākamā konkursa laikā tiks radīti vismaz 25 jauni uzņēmumi. "Es ticu, ka ilgtermiņā šis projekts var kļūt par projektu, kur studentu potenciālā enerģija tiek novirzīta pozitīvu pārmaiņa radīšanai Latvijai," uzsvēra konkursa ideja autors.

Konkurss varētu izmaksāt 80 000 – 100 000 eiro, 30 – 50% no summas varētu segt novadi un atbalstītāji, savukārt 50% – valsts. Papildus paredzēts, ka būtu nodrošināts 100 000 eiro liels grantu fonds, kuru nodrošinātu novadi.

Komisijas deputāti atzinīgi novērtēja šī konkursa rezultātus. Komisijas priekšsēdētāja Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka komisija ir ieinteresēta sadarboties, savukārt Einārs Cilinskis (VL–TB/LNNK) apņēmās apkopot potenciālos finanšu avotus. Komisijas sēdes laikā arī izcēlās diskusijas, vai uzņēmējdarbības kursi nebūtu jāievieš visās augstskolu programmās.

Saeimas komisijas sēdē piedalījās arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Andra Feldmane, kura pastāstīja, ka sākumā nav ticējusi konkursam. Viņa bijusi skeptiska, ka studenti, kuri nedzīvo konkrētā novadā, kaut ko spētu izdarīt, taču konkursa rezultāti tagad rāda pretējo. Feldmane atzina, ka studenti nākuši klajā ar unikālām idejām un potenciāls šādām sacensībām ir.

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura ietvaros katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneri ir Latvijas Universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Konkursa noslēgumā – 2016. gada vasarā – žūrija vērtēs padarīto, proti, izveidotās darbavietas, piesaistīto finansējumu un citus iesaistīto novadu ieguvumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!