Foto: Shutterstock

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) "Durbes grauds" šā gada jūlija beigās pirms jaunās ražas sezonas sākuma atklājusi jaunu graudu pieņemšanas kompleksu, kurā ieguldītā kopējo investīciju summa ir 2,6 miljoni eiro, informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāve Sanita Putniņa.

Pēc viņas teiktā, nepieciešamība pēc jauna graudu pieņemšanas kompleksa izveidošanas radās galvenokārt kooperatīva biedru skaita palielināšanās, kā arī pieaugošo labības apjomu dēļ.

Pirmie sagatavošanās darbi graudu noliktavas būvniecībai tika sākti 2015.gadā, bet jau 2016.gada janvārī Lauku atbalsta dienestā tika iesniegts investīciju projekta pieteikums. Jaunā kompleksa būvniecība ilga vairāk nekā gadu un tā tika īstenota sadarbībā ar būvniecības kompāniju SIA "Mītavas celtnieks". No kopējās graudu kompleksa izveidē ieguldītās summas 40% veidoja Eiropas Savienības fondu atbalsts.

LPKS "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs, LLKA valdes loceklis Sandris Bēča uzsver, cik svarīgi ir tas, ka objekts tika pabeigts līdz jaunās ražas novākšanas sākumam, jo iepriekšējā gadā pieņemto graudu kopapjoms bija četrkārt lielāks nekā kooperatīva krātuvju ietilpība. "Jaunajā noliktavā varēs izvietot 25 000 tonnu graudu. Arī kaltēšanas jauda būs dubultojusies," norāda Bēča.

Viņš skaidro, ka jaunuzbūvētais objekts kooperatīva biedriem dos iespēju vēl intensīvāk organizēt ražas novākšanas darbus.

"Durbes grauds" pērn strādāja ar 11,949 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 338 733 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" dati.

"Durbes grauds" ir dibināts 2003.gadā Liepājā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kooperatīva mājaslapā teikts, ka "Durbes grauda" pamatus ir likuši 11 lauksaimnieki, no kuriem viens pārstāvēja SIA, divi - piemājas saimniecības un astoņi - zemnieku saimniecības. Patlaban "Durbes grauds" apvieno vairāk nekā 180 biedru no Kurzemes, kuri kopā apstrādā apmēram 30 tūkstošus hektāru.

"Durbes grauds" saviem biedriem sniedz pakalpojumus graudu un rapša pirmapstrādē un realizācijā tirgū, ražošanas izejvielu sagādē, sniedz konsultācijas agronomijā, organizē izglītojošus pasākumus, kā arī nodrošina graudu kvalitātes laboratorijas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!