Foto: LETA

Lauksaimniecībā izmantojamo zemju (LIZ) un meža īpašumu tirgus šobrīd ir viens no aktīvākajiem. Šā gada decembrī, salīdzinot ar šī gada novembri, nedaudz – vidēji par 2% – pieaugusi lauksaimniecības zemes pārdošanas cena, bet par aptuveni 10 eiro/ha augusi arī šādu īpašumu nomas maksa, šādus datus apkopojusi kompānija "Latio".

Tās veidotais "Lauku īpašumu tirgus indekss" rāda, ka vidēji par 40% ir augusi viena ha lauksaimniecības zemes pārdošanas cena attiecībā pret 2020. gadu; vidējā lauksaimniecības zemes nomas maksa gadā Latvijā decembrī bijusi 170 eiro/ha (novembrī – 160 eiro/ha), bet augstākā – 330 eiro/ha (novembrī – 320 eiro/ha). Vērtējot apkopotos datus, redzams, ka šī gada decembrī attiecībā pret novembri nedaudz – vidēji par 2% – pieaugusi lauksaimniecības zemes pārdošanas cena, bet par aptuveni 10 eiro/ha augusi arī šādu īpašumu nomas maksa, akcentē "Latio".

Savukārt attiecībā uz meža īpašumiem tā izceļ faktu, ka pārpircēji īpašniekiem vidēji samaksājuši 60% no reālās tirgus vērtības, pārējo paturot sev (novembrī – 45%). 60% pārdevēju pārdevuši īpašumu zem tirgus cenas (novembrī – 65%). "Latio" izceļ, ka vidēji 15 minūtes paiet no sludinājumu publicēšanas brīža līdz pirmajam pārpircēja piedāvājumam.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes to ierobežotās pieejamības dēļ patlaban tiek uzskatītas par vienu no ienesīgākajiem īpašumu veidiem pasaulē. Tālab cenu pieaugums šajā tirgū arī Latvijā ir tikai likumsakarīgs, vērtē "Latio" Mežu pārdošanas nodaļas vadītājs Sandijs Lūkins.

"Mēneša griezumā šie skaitļi varbūt nav lieli, taču, ja vērtējam vairāku gadu periodā, kāpums ir iespaidīgs. Piemēram, ja salīdzinām šī brīža cenas pret 2005. gadu, vidējā pārdošanas maksa LIZ īpašumiem valstī ir augusi par 1100,8%, sasniedzot 4242 eiro/ha. Vienlaikus būtiski izprast, ka katram reģionam ir sava specifika, piemēram, LIZ īpašumiem Zemgalē cenas vienmēr būs būtiski augstākas nekā Vidzemē. Tādēļ pirms jebkādu darījumu veikšanas ar šādiem īpašumiem ir svarīgi pārzināt tieši konkrētā reģiona aktuālos datus," viņš skaidro.

Lūkins arī uzsver, ka cenu līmenis Latvijā vēl arvien ir būtiski zemāks nekā citviet ES.

Ja salīdzina LIZ īpašumu pārdošanas cenu 2022. gadā un 2005. gadu, vismazākais kāpums šajā laikā bijis īpašumiem Kurzemē (438%), kam seko Vidzeme (630%), citos reģionos pieaugums šajā laika posmā ir pārsniedzis 1000%.

Analizējot jaunākos datus par mežu īpašumu segmentu, kompānija atzīmē pozitīvu iezīmi - par 5% sarucis īpašnieku skaits, kas pārdevuši mežus zem tirgus cenas un pieaudzis arī atlīdzību apmēra īpatsvars, ko īpašnieki saņēmuši no pārpircējiem. "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva: "Kaut gan šie dati vēl arvien nav iepriecinoši, tomēr pozitīvi ir tas, ka mazinās mežu īpašumu pārdevēju skaits, kas nesaņem atbilstošu atlīdzību jeb, vienkāršāk izsakoties, apzināti vai neapzināti tiek maldināti un apkrāpti. Progress šobrīd ir neliels, taču tas ļauj mums piesardzīgi optimistiski cerēt, ka, mazinot asimetrisko informētību jeb paaugstinot pārdevēju informētības līmeni par norisēm tirgū, tā kļūs par neatgriezenisku tendenci un mežu pārdevēji kļūs gan piesardzīgāki, gan arī gudrāki savos lēmumos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!