Konkurences padome (KP) arī turpmāk pievērsīs pastiprinātu uzmanību auto tirgum, otrdien žurnālistiem sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka automašīnu izplatīšanas tirgus ir viens no tirgiem, kam KP ir pievērsusi un pievērsīs pastiprinātu uzmanību.

Ābrama atgādināja, ka pagājušajā gadā vien KP atklāja divus pārkāpumus. Par aizliegtu vienošanos KP sodīja Igaunijas uzņēmumu, automašīnu "Kia" importētāju Baltijas valstīs AS "Kia Auto", kam solidāri ar tā māteskompāniju AS "Tallinna Kaubamaja" tika piemērots sods 134 514 eiro apmērā.

KP konstatēja, ka "Kia Auto" ir pārkāpusi Konkurences likumu, vairāk nekā desmit gadu garumā nepamatoti ierobežojot auto īpašnieku iespējas garantijas laikā veikt ārpusgarantijas remontus un tehnisko apkopi neatkarīgos servisos un uzstādīt citu ražotāju rezerves daļas.

Tāpat pērn KP atklāja aizliegtu vienošanos Latvijas Līzinga devēju asociācijā. Asociācijas pārkāpums izpaudies kā biedru, tostarp Latvijas lielāko līzinga devēju, aizliegta vienošanās par būtiskiem komercdarbības principiem. Tā, piemēram, asociācija vienojās par nosacījumiem attiecībā uz operatīvā līzinga termiņu un pirmās iemaksas apmēru, automašīnas atpirkuma vērtību un pirmpirkuma tiesībām, kā arī nosacījumiem attiecībā uz servisu un tehniskās apkopes veikšanu.

KP ar asociāciju panāca izlīgumu, kā rezultātā asociācijai sākotnēji piemēroto naudas sodu 5,3% apmērā no tās iepriekšējā gada neto apgrozījuma jeb 1623 eiro KP samazināja par 10%, nosakot to 1461 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka KP par aizliegtu vienošanos sodījusi auto markas "Volkswagen" oficiālos dīlerus un importētājus, piemērojot 7,6 miljonu eiro naudas sodu.

Sešiem uzņēmumiem - SIA "SD Autocentrs", SIA "Ripo Autocentrs", SIA "Moller Auto Krasta", SIA "Moller Auto Ventspils", SIA "Moller Auto Latvia" un "Volkswagen" importētājam Baltijas valstīs SE "Moller Baltic Import" - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā. Savukārt viens uzņēmums iecietības programmas ietvaros pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

KP konstatēja, ka uzņēmumi savstarpēji vienojušies nekonkurēt iepirkumos. Piemēram, uzņēmumi ļāvuši uzvarēt iepriekš izvēlētam pretendentam, kamēr pārējie iesnieguši saskaņotus un klientam neizdevīgākus piedāvājumus vai arī vispār atteikušies no dalības iepirkumā. Dīleri regulāri viens otru informējuši par saviem plāniem attiecībā uz kādu iepirkumu, lūdzot pārējos nekonkurēt - nepiedalīties vispār vai nepiedāvāt zemākas cenas.

Savukārt automašīnu importētājs Latvijā - vairumtirgotājs "Moller Baltic Import" - ne vien zināja un neiebilda pret pastāvošo tirgus sadali starp dīleriem, bet arī zināmā mērā veicināja un atbalstīja pārkāpumu, jo darbojās kā informācijas apmaiņas starpnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!