Foto: Pexels.com, Gustavo Fring

Konkurences padome (KP) degvielas tirgotājiem pieprasīs detalizētu informāciju par degvielas cenas veidošanos un iemesliem, kāpēc tās tik strauji pieauga, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā stāstīja KP loceklis Jānis Račko.

KP sākusi pārbaudi saistībā ar degvielas mazumtirdzniecības cenu pieaugumu, vēloties noskaidrot, kāpēc cenu pieaugums bija tik ļoti liels un straujš.

"Mēs apzināmies, ka ir karš un esošā situācija rada augstus riskus, tomēr līdz šim, vērtējot vēsturiski degvielas tirgu, neesam redzējuši, ka naftas tirgus pieaugums tik ātri un tieši korelētu ar degvielas cenu mazumtirdzniecībā," teica Račko, piebilstot, ka "naftas cena ir viens, bet tai vēl jānonāk līdz ražošanai un mazumtirdzniecībai". Viņš uzsvēra, ka korelācija parasti nav tik tieša starp izejvielas un gala produkta cenu.

Račko norādīja, ka tāpat nav līdz galam skaidrs, kāpēc naftas cenai krītot, mazumtirdzniecības degvielas cena nekrītas tik ļoti.

Viņš arī uzsvēra, ka KP pašreiz nevar izdarīt secinājumus par iemesliem, bet vēlas saņemt skaidrojumu no degvielas mazumtirgotājiem.

"Mēs vēlētos saņemt detalizētu katra degvielas tirgotāja individuālu skaidrojumu par iemesliem, kāpēc šādi notika, kas to ietekmēja, kāda nozīme bija vairumtirdzniecības cenai un tamlīdzīgi," stāstīja Račko.

Viņš arī skaidroja, ka KP pašreiz ir sākusi izpēti un informācijas pieprasījumi šonedēļ tiks nosūtīti degvielas tirgotājiem.

"Secinājumus par pārkāpumiem mēs pašreiz nevaram izdarīt, bet ir daudz lietas, ko mēs no iepriekšējās pieredzes nevaram ne izskaidrot, ne pamatot bez papildu datu iegūšanas," teica Račko.

Kā ziņots, KP izplatījusi aicinājumu degvielas tirgotājiem neizmantot esošo situāciju ļaunprātīgi un mākslīgi nepalielināt cenas, kā arī paziņojusi, ka plāno sākt tirgus uzraudzību, lai noskaidrot, kā veidojas un kas ietekmē degvielas cenas mazumtirdzniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!