Foto: RIA Novosti/Scanpix

Konkurences padome (KP) par apvienošanās savlaicīgu nepaziņošanu SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Akselss" piemēroja 104 397 eiro naudas sodu, kas ir līdz šim lielākais naudas sods, ko padome piemērojusi par apvienošanās nepaziņošanu.

Sods piemērots, jo abi degvielas tirgotāji slēptā veidā darbojās kā viens uzņēmums jau kopš 2010. gada decembra, bet KP atļauju lūdza tikai 2015.gada sākumā, portāls "Delfi" uzzināja KP.  

Saskaņā ar Konkurences likumu lieliem apvienošanās darījumiem ir nepieciešama KP atļauja. Tādējādi valsts var nepieļaut būtisku konkurences samazināšanos un novērst patērētājiem un citiem uzņēmumiem nelabvēlīgas izmaiņas tirgū.

Ja uzņēmumi apvienojas bez KP atļaujas, valsts nevar īstenot savu pienākumu aizsargāt konkurenci tirgū un tirgus struktūrai var tikt nodarīts neatgriezenisks kaitējums. Tāpēc par apvienošanās savlaicīgu nepaziņošanu uzņēmumiem paredzēts naudas sods, norāda padomē.

SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Akselss" sadarbība attīstījās franšīzes līguma ietvaros, un, sākot ar 2010.gada decembri, SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Akselss" slēptā veidā sāka darboties kā viens uzņēmums - SIA "Lukoil Baltija R" īstenoja faktisku vienpersonisku izšķirošu ietekmi SIA "Akselss". Savukārt ziņojumu par apvienošanos uzņēmumi KP iesniedza vien 2015.gada sākumā - pēc tam, kad KP pievērsa pastiprinātu uzmanību uzņēmumu darbībai.

Uzņēmumiem piemērotais naudas sods - 104 397 eiro - ir lielākais, ko KP līdz šim piemērojusi par šāda veida pārkāpumu. Nosakot naudas soda apmēru, KP ņēma vērā, ka uzņēmumi sniedza KP nepieciešamo informāciju par notikušo apvienošanos, kā arī noslēdza ar iestādi administratīvo līgumu, saskaņā ar kuru uzņēmums piemēroto naudas sodu jau ir iemaksājis valsts budžetā.

Izvērtējot jau notikušo uzņēmumu apvienošanos, KP secināja, ka tā nerada kaitējumu konkurencei un attiecīgi ir atļaujama.

Pirms apvienošanās abi uzņēmumi vienlaikus darbojās un konkurēja tikai Rīgā un Valmierā, bet pēc apvienošanās - arī Jēkabpilī, Jelgavā un Liepājā. Tomēr nevienā no šīm teritorijām apvienošanās dalībnieku tirgus daļu nepalielinājās būtiski, kā arī tajās darbojas citi konkurējoši degvielas mazumtirgotāji.

Apvienošanās nav radījusi būtiskas izmaiņas arī degvielas vairumtirdzniecības tirgū, jo "Akselss" tirgus daļa tajā ir neliela - uzņēmums nav starp 40 lielākajiem tirgus dalībniekiem.

KP atļauja apvienošanās veikšanai nepieciešama, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 35 572 000 eiro vai apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!