Foto: F64

Konkurences padome (KP), vētījot tā saukto "nanoūdens lietu", konstatējusi sešu pretendentu īstenotu un pasūtītāja atbalstītu aizliegtu vienošanos divās pašvaldības uzņēmuma SIA "Rīgas satiksme" cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi, un "Rīgas satiksmei", kā arī vienam pretendentam, SIA "Sava arhitektūra", piemērojusi kopumā 2,4 miljonu eiro sodu, preses brīfingā informēja KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

"Rīgas satiksmei" piemērots 2 417 000 eiro liels sods, bet "Sava arhitketūra" – 700 eiro liels sods.

Pārējiem pieciem karteļa dalībniekiem – SIA "MJ Partneri", SIA "RS Baltic", SIA "Alchimica-Latvia", SIA "Vialeks" un SIA "HRM" sods netika piemērots, jo tie jau ir likvidēti, pastāstīja KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs.

Kā informēja "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis, uzņēmums nepiekrīt KP lēmumā konstatētajam pārkāpumam un to pārsūdzēs. ''"Rīgas satiksmes" ieskatā KP ir pieņēmusi nepamatotu lēmumu, kas balstīts kļūdainā konkurences tiesību normu interpretācijā,'' teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā medijiem.

KP konstatējusi, ka seši uzņēmumi ar pasūtītāja atbalstu ir apzināti kropļojuši konkurenci, proti, saskaņojuši piedāvājumus divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi, kas tika rīkotas no 2012. līdz 2014. gadam par kopējo līgumsummu vairāk nekā 800 000 eiro.

Pirmā cenu aptauja 2013. gadā bijusi par līgumsummu, kas lēšama 398 404 eiro apmērā, un tajā piedalījās uzņēmumi: "MJ partneri", "RS Baltic" un "Alchimica-Latvia". Savukārt otrā cenu aptauja veikta 2014. gadā par 413 000 eiro lielu līgumsummu. Kā liecina KP informācija, tajā piedalījās uzņēmumi: "MJ Partneri", "Vialeks", "HRM", "Sava arhitektūra".

Saskaņā ar KP atklāto abās cenu aptaujās pretendenti saskaņojuši dalības nosacījumus, iesniedzamos dokumentus un vienojušies par plānoto uzvarētāju. Konkurences uzraugi, izmeklējot gadījumu un izvērtējot lietas dalībnieku savstarpējo komunikāciju, secinājuši, ka visi pretendenti apzinājās iesaisti aizliegtās darbības.

KP informācija liecina, ka "Rīgas satiksmes" amatpersona, kura bija atbildīga par konkrētās preces iegādi, aktīvi iesaistījusies piedāvājumu sagatavošanā, saskaņošanā un uzvarētāja iepriekšējā noteikšanā. KP arīdzan norāda, ka "Rīgas satiksmes" iesaisti karteļa veicināšanā apstiprina arī tas, ka pretendenti bija informēti par dalību cenu aptaujās vēl pirms to izsludināšanas.

Savukārt "Rīgas satiksme" medijiem izplatītajā paziņojumā norāda, ka: ''KP pārkāpumu saskata faktā, ka viens no "Rīgas satiksmes" šobrīd jau bijušajiem darbiniekiem prettiesiski, savtīgos nolūkos, apzināti slēptā veidā sniedza atbalstu cenu aptauju dalībniekiem. Šāda "Rīgas satiksmes" darbinieka un vairāku cenu aptaujas pretendentu rīcība šobrīd tiek vērtēta kriminālprocesa ietvaros. Tomēr KP nevērtēja "Rīgas satiksmes" kā tirgus dalībnieka spēju novērst konkrēto noziegumu, kas vienlaikus varētu būt radījis sekas konkurencei, kaut arī šāds izvērtējums ir obligāts priekšnoteikums, lai konstatētu tirgus dalībnieka vainu.''

Komentējot KP lēmumu, "Rīgas satiksme" konkurences uzraugiem arī pārmet virkni "būtisku procesuālu pārkāpumu", kas uzņēmuma ieskatā esot noveduši pie "neobjektīvas lietas izmeklēšanas un prettiesiska lēmuma pieņemšanas".

Ābrama gan šos pārmetumus preses konferencē noraidīja, sakot, ka viņas praksē nav gadījumu, kad kāds uzņēmums pret to piemērotās sankcijas sauktu par labu lēmumu.

Informāciju, pēc kuras tika ierosināta lieta, KP saņēma no Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP). ''Esam ļoti pateicīgi par informāciju, ko saņēmām no ENAP. Pēdējos gados ir ļoti laba tiesībsargājošo iestāžu sadarbība,'' teica KP priekšsēdētāja, piebilstot, ka citos gadījumos KP sadarbojusies arī ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, kā arī Iepirkumu uzraudzības biroju.

Saskaņā ar Ābramas pausto šis ir jau piektais gadījums mazliet vairāk nekā divu gadu laikā, kad KP iejaucas un norāda "Rīgas satiksmei" uz negodīgu konkurenci. "Mēs gribam pateikt, ka Rīgas domei un ''Rīgas satiksmei'' ir ļoti vāja izpratne par konkurenci – godīgu konkurenci,'' teica KP priekšsēdētāja.

"Pasūtītājam, iepirkumu rīkotajam, uzņēmumam, ir jāuzņemas atbildība par sav darbinieku lēmumiem, rīcību un to var panākt tikai, ja efektīvi kontrolē darbiniekus,'' raksturojot kopējo pasūtītāja atbildību iepirkumos teica Ābrama, ''uzņēmums ir atbildīgs par efektīvu pārvaldību un rīcību."

Portāls "Delfi" šī gada martā jau vēstīja, ka KP iegūtie pierādījumi "nanoūdens lietā'' liecināja – "Rīgas satiksme", iespējams, piedalījās aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, kā arī bija informēta par aizsega piedāvājumu iesniegšanu un iepriekš noteiktu uzvarētāju.

KP informēja "Rīgas satiksmi" un vairākus tirgus dalībniekus par iegūtajiem pierādījumiem. Faktu vēstule ar KP uzietajiem pierādījumiem ir standarta procedūra neilgi pirms KP lēmuma pieņemšanas, jo lietas dalībnieki ir tiesīgi iepazīties ar lietas materiāliem, izteikt savu viedokli un iesniegt iestādei papildu informāciju.

Kā toreiz informēja KP, iestādes rīcībā esošā informācija liecināja, ka pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus, vienojās par plānoto uzvarētāju, kā arī veica citas saskaņotas darbības piedāvājumu sagatavošanā un iesniegšanā, kas atbilst aizliegtas vienošanās pazīmēm.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pagājušā gada jūnijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors izteicis prokurora brīdinājumu Rīgas domei un "Rīgas satiksmei" amatpersonām saistībā ar nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādes iepirkumu procedūras neatbilstību likumam par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu.

Kā toreiz skaidroja prokuratūra, "Rīgas Satiksmes" amatpersonu rīcībā konstatētas pazīmes, kas liecina par uzņēmuma organizēto iepirkumu procedūru – cenu aptauju – neatbilstību likumā noteiktajām prasībām. Tādējādi nav nodrošinātas likuma "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" prasības lietderīgi rīkoties ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem.

Iepriekš ziņots, ka "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt šī gada 27. maijā. Lietā apsūdzēti: bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska. Trim personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā. Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, vēstīja, ka vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas, bet ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!