Foto: LETA

Veikalu "IKI" un "Cento" apsaimniekotāja SIA "Palink" pārkāpusi vienošanās aizliegumu, līgumos ar tirdzniecības centru telpu iznomātājiem iekļaujot liegumu iznomāt telpas citiem uzņēmumiem bez "Palink" atļaujas, to konstatējusi Konkurences padome (KP), kas uzņēmumam piemērojusi sodu 13 000 latu apmērā, portālu "Delfi" informēja KP.

Līdzīgus pārkāpumus KP iepriekš konstatējusi arī "Rimi" grupas uzņēmumu un "Maxima Latvija" darbībās, atzīmē KP.

Vienošanās par darbībām vai bezdarbību, kā dēļ apgrūtināta potenciāla tirgus dalībnieka iekļūšana kādā konkrētajā tirgū, ir aizliegtas ar Konkurences likumu, norāda KP.

Paturot tiesības lemt par citu konkrētā tirdzniecības centra platību iznomāšanu, "Palink" varētu ne vien ierobežot potenciālos nomniekus, bet arī nepamatoti ierobežot iznomātāja tiesības brīvi pārvaldīt savu uzņēmējdarbību, norāda konkurences uzraugs.

Uzņēmumam piemēroto naudas sodu ļāva samazināt tas, ka līgumos iekļautie ierobežojošie nosacījumi netika reāli piemēroti. Turklāt "Palink", pēc savas iniciatīvas veicot grozījumus pārkāpumu saturošajos līgumos, pārkāpumu pārtrauca un izmeklēšanas laikā pēc savas iniciatīvas sniedza KP pilnīgu un patiesu informāciju, kas bija būtiska lietas izskatīšanai, norāda KP.

Ierobežojošie nosacījumi bija iekļauti 23 līgumos, bet vēl 12, kas saturēja līdzīgus nosacījumus, lietas izpētes laikā jau bija pārtraukti.

Informāciju par pārkāpumu KP ieguva tirdzniecības centru telpu nomas tirgus uzraudzības laikā. Šī uzraudzība tika uzsākta pēc tam, kad pērnā gada pavasarī KP konstatēja aizliegtu vienošanos starp "Rimi" grupas uzņēmumiem un tirdzniecības centru telpu īpašniekiem, kuras rezultātā telpu iznomātājs atteica iznomāt telpas SIA "Daudznozaru kompānija "Daugava"".

Toreiz KP uzsvēra, ka, liedzot specializētajiem pārtikas veikaliem uzsākt darbību tirdzniecības centros, tiek ierobežota to attīstība. Vienlaikus būtiski tiek palielināta ražotāju atkarība no mazumtirdzniecības lielveikaliem, jo tiem tiek liegta iespēja veidot efektīvu – pietiekoši lielu, ātri un ērti sasniedzamu – alternatīvu izplatīšanas kanālu, veidojot savu specializēto veikalu ķēdi, norāda KP.

"Palink" rīkotājdirektore Dace Zundure portālu "Delfi" informēja, ka uzņēmums ir iepazinies ar KP lēmumu un šobrīd izvērtē tālāko rīcību un iespējas pārsūdzēt lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā.

"Konkurences padome, veicot vērtējumu, ir ņēmusi vērā, ka nomas līgumu noteikumi nav tikuši praksē piemēroti un nav ierobežotas iznomātāju iespējas iznomāt tirdzniecības platības trešajām personām. Līdz ar to SIA "Palink" vēl vērtēs juridisko pamatojumu minētajam lēmumam, jo neuzskata, ka līgumos ietvertie punkti būtu uzskatāmi par Konkurences likuma pārkāpumu," akcentē Zundure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!