Foto: Publicitātes foto

Maksātnespējīgās "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuvis par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos, pastāstīja "Latvijas Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

"Izmaiņas BAS dalībnieku sastāvā veiktas, jo "Latvijas Krājbankai", kas ir BAS kreditors, un mums kā bankas administratoram nav saprotamas BAS vadības pēdējā laikā veiktās darbības, kas liecināja par eventuālu ķīlas vērtības samazināšanu un nodrošinātā kreditora tiesību aizskaršanu. Lai novērstu šīs darbības nākotnē, "Latvijas Krājbanka" izlietoja tai reģistrētās komercķīlas uz BAS kapitāla daļām," sacīja Fīrmanis.

Laikraksts "Dienas Bizness", balstoties uz laikraksta izdarīto analīzi, ceturtdien ziņoja, ka "Latvijas Krājbanka", iespējams, tiek ziedota, lai iegūtu tās "airBaltic" akcijas, kas piederēja BAS.

Laikraksts atgādināja, ka pagājušā gada novembra beigās Satiksmes ministrija (SM) uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Latvijas Krājbankā" un bankā "Snoras" savulaik ieķīlātos 47,2% "airBaltic" akciju, kas piederēja BAS. Darījumu, kurā bez izsoles "airBaltic" akcijas pārdotas par nominālvērtību 224 tūkstošu latu apmērā, tiesā apstrīdējis BAS, un minētajām akcijām liegumu saskaņā ar tiesas lēmumu uzlika Latvijas Centrālais depozitārijs.

Pēc laikrakstā teiktā, minētā BAS prasība ir apdraudēta, jo 6.februārī ‒ dienā, kad tiesa lēma neatzīt BAS maksātnespēju,‒ valsts kontrolētās "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS no tās līdzšinējā īpašnieka Bertolta Flika un "Taurus Asset Management Limited" ("Taurus"). Laikraksta rīcībā esošais BAS dalībnieku reģistrs šogad 6.februārī liecina, ka to Flika un "Taurus" vārdā parakstījusi "KPMG Baltics" pilnvarotā persona Jānis Ozoliņš, bet BAS vārdā - Edijs Ziediņš un Jānis Bankovs. Līdz ar šīm izmaiņām mainīta arī BAS juridiskā adrese ‒ no lidostas tā pārcelta uz Jēkaba ielu 2, kur atrodas "Latvijas Krājbankas" birojs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka SM 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri līdz šim bija Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!