Foto: AFI
Ja valstij "Parex bankas" pārņemšana nav bijusi izdevīga, tad tās agrākie īpašnieki ir gatavi no jauna vadīt pašu dibināto kredītiestādi, īsā laikā panākot tās darbību ar peļņu, pirmdien intervijā "Radio Baltcom" paziņoja viens no tās bijušajiem īpašniekiem un vadītājiem Viktors Krasovickis.

Viņš uzsvēris, ka līdz pat pārņemšanas brīdim "Parex" esot strādājis ar peļņu un tās finanšu rādītāji atbilduši visiem normatīviem. Tas, pēc viņa vārdiem, esot apstiprināts starptautiskos auditos un pārbaudēs. Krasovickis arī apgalvojis, ka bankas īpašnieku lūguma mērķis valstij pagājušajā gadā bija iegūt valsts garantijas sindicēto kredītu atdošanai, nevis zaudēt kredītiestādi. "Visā pasaulē, kad bankām ir palīdzēts, nevienam akcionāram tās [bankas] nav atņemtas. Visur vienkārši nodrošināja likviditāti, tostarp Krievijā, tā izdarīja ar turienes lielākajām bankām. Bet mēs ["Parex" īpašnieki] pat īpašu likviditāti neprasījām - mums vienkārši vajadzēja garantijas," sacījis Krasovckis.

Viņš uzsvēris, ka valstij nevajadzēja tik daudz naudas ieguldīt "Parex" un līdz ar to arī pašai tik daudz aizņemties. "Jau tagad ir redzams, ka daudzas bankas [pasaulē] atdod valstīm aizņemto naudu, bet daudzas vēl atdos, kā, piemēram, tas ir noticis ASV. Līdz ar to iepriekš izstrādātais scenārijs, ko tagad kritizē arī Valsts kontrole acīmredzot ir bijis kļūdains. Nevajadzēja mums atņemt akcijas, vajadzēja tikai bankai palīdzēt nodrošināt likviditāti un izdot garantijas, ko mēs arī prasījām," teicis Krasovickis.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien intervijā LTV raidījumam "100.pants" norādīja, ka bankā ieguldīti ievērojami valsts līdzekļi, un valsts nostāja ir šos līdzekļus maksimāli atgūt. Jautājums par bijušo akcionāru atgriešanos bankā netiek apskatīts, uzsvēra premjers.

Vēstīts, ka valsts 51% "Parex" bankas akciju pārņēma pērn, 8. novembrī. Pēcāk valsts loma bankā palielinājās. savukārt pavasarī 25% bankas akciju nokļuva Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas pārziņā.

Savukārt Valsts kontrole savā ziņojumā norādījusi, ka bankas pārņemšana nav notikusi valsts interesēs. Ļoti iespējams, ka valsts bez cerībām atgūt ir zaudējusi vairāk nekā 600 miljonus latu, savukārt tās bijušajiem īpašniekiem Karginam un Krasovickim, visticamāk, nevarēs prasīt atbildību par notikušo. Tāpat, iespējams, valdība ir pārkāpusi likumus, ņemot aizņēmumu no starptautiskajiem aizdevējiem.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) norādījis, ka savu viedokli par Valsts kontroles novērtējumā atklāto sniegs pēc tam, kad pats būs iepazinies ar to. Tiesa, jau trešdienas rītā viņam paredzēta tikšanās ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu.

Arī finanšu ministrs Einars Repše (JL) patlaban ir atteicies komentēt Valsts kontroles ziņojumu, jo ir jāsagaida tiesību sargājošo institūciju atzinums.Viņš pauda pārliecību, ka viņš un Valērijs Kargins spēs panākt, lai banka strādātu ar peļņu un "saprātīgā laika periodā atdot valstij tās ieguldītos līdzekļus ar procentiem". Attiecībā uz summu, kuru "Parex" vajadzētu atdot valstij, Krasovickis atbildēja: "Mēs jau tagad esam pilnībā nošķirti no šiem skaitļiem [aprēķiniem, finanšu datiem]. Pat auditu rezultāti un juridiskās pārbaudes par banku pārņemšanu nav pilnībā publiskotas. Publicēti ir tikai politiski paziņojumi. Man šķiet, ka "Parex" izmanto kaut kādos politiķu savstarpējos karos. Ir ļoti maz profesionālu komentāru."

Krasovickis norāda, ka "pēc visa spriežot "Parex" ir ieguldīti 600 miljoni latu – tos pavisam reāli var atgūt 1,5 līdz divos gados ."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!