Foto: LETA

Ņemot vērā līdzšinējās sarunas ar AS "Liepājas Metalurgs" (LM) lielākajiem akcionāriem – Sergeju Zaharjinu, Iļju Segalu un Kirovu Lipmanu, kas vēl joprojām nav parakstījuši kreditoru kluba piedāvātu vienošanos par uzņēmuma finanšu problēmu risināšanu, aizvien reālāka kļūst alternatīvo scenāriju iespēja, tai skaita LM maksātnespējas pieteikšana.

Tā trešdien pēc darba grupas sanāksmes atzina kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia" pārstāvis Kārlis Krastiņš, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Krastiņš teica, ka situācija ap "Liepājas Metalurgu" aizvien vairāk sāk atgādināt ziepju operu, kurā ir gan glābēji, gan tādi, kas plēš kreklu uz krūtīm, tikai reālie darbi solījumiem neseko.

"Akcionāri savas attiecības, ambīcijas un citas intereses stāda augstāk nekā valsts, sabiedrības un darbinieku intereses," uzskats Pavļuts.

Arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) domā, ka akcionāri to vien dara, kā mēģina izvairīties no rīcības, kas glābtu uzņēmumu un visu vēlas uzvelt uz valsts pleciem. Šādos apstākļos, pēc Krastiņa teiktā, nav iespējams piesaistīt investoru, kas būtu gatavs ieguldīt uzņēmumā.

Pats kreditoru klubs, kurā apvienojušies pieci lielākie LM kreditori, vēl aizvien ir pārliecināts, ka uzņēmums ir spējīgs darboties, taču ir jāmaina uzņēmuma finansēšanas un darbības modelis. To kreditoriem apliecinājuši arī metalurģijas nozares eksperti no Lielbritānijas, kas pagājušajā nedēļā pēc kreditoru lūguma vērtējuši situāciju LM.

Pagaidām "Prudentia" piedāvāto vienošanos par akciju nodošanu kreditoriem vai ieguldījumiem uzņēmumā nav parakstījis neviens no LM lielākajiem akcionāriem. Lipmans apgalvo, ka ir gatavs ieguldīt uzņēmumā savus līdzekļus, kamēr Segals un Zaharjins ir gatavi kreditoru klubam par vienu latu atdot savas akcijas, taču viņi ir izteikuši savus iebildumus pret vienošanās saturu.

Krastiņš skaidroja, ka par būtiskiem var uzskatīt 8 – 10 no Segala un Zaharjina iebildumiem pret vienošanos tekstu, kas paredz arī akcionāru atbildību par to, ka uzņēmuma bilancē tiek uzradītas visas LM saistības un bilance atspoguļo patieso situāciju.

Runājot par alternatīvu scenāriju kreditoru kluba piedāvājumam Krastiņš skaidroja, ka uzņēmumu būtu iespējams restrukturizēt maksātnespējas procesā, restrukturizējot tā saistības un ieguldot tajā papildu kapitālu.

"Prudentia" piedāvājums paredz restrukturizēt aptuveni pusi no 125 miljonu latu LM ilgtermiņa saistībām, un vēl daļu saistību kapitalizēt, pārvēršot to akcijās. Tāpat būtu nepieciešami 30 – 40 miljonu latu ieguldījumus, lai nodrošinātu uzņēmumam apgrozāmos līdzekļus.

Aptuveni pēc divām nedēļām valdība arī izskatīs iespējamos priekšlikumus, kā mazināt sociāli ekonomiskos riskus Liepājā, ja LM pārtrauc darbību vai būs ilgstošā dīkstāvē.

Tikmēr "Liepājas Metalurga" akcionārs Kirovs Lipmans paziņoja, ka šonedēļ personīgi uzsācis sarunas ar valsts lielākā metalurģijas uzņēmuma kreditoriem, neiesaistot "Prudentia" konsultantus. Saskaņā ar viņa sacīto, otrdien notika pirmā tikšanās ar bankas "Citadele" pārstāvjiem.
"Līdz šim atbildīgās personas, kurām bija lūgts mani iepazīstināt ar Sergeja Zaharjina un Iļjas Segala parakstītajiem dokumentiem, atteicās to izdarīt. Turklāt masu medijos izskanējušā informācija liecina, ka sākotnēji "Prudentia Advisers" piedāvātie varianti šobrīd ir grozīti. Tas vairs nav sākotnējais piedāvājums, bet mēs nezinām, kāds ir jaunais," atzīmēja Lipmans, piebilstot, ka arī tas bija iemesls pieņemt lēmumu pašiem sākt sarunas ar kreditoriem un uzzināt viņu viedokli par esošās situācijas risinājumiem.

Jau ziņots, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem ir vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.

Līdz ar tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanas brīdi tiek aizliegts nodrošinātajam kreditoram prasīt ieķīlātās parādnieka mantas pārdošanu, izņemot, ja tas rada būtisku kaitējumu šā kreditora interesēm, tāpat ir aizliegts kreditoram iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu vai veikt parādnieka likvidāciju.
Līdz 31.maijam AS "Liepājas metalurgs" akcionāriem arī bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem. Vienošanos parakstīja vien Zaharjins un Segals, bet Lipmana pozīcija nebija skaidra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!