Foto: LETA
Kā komitejas sēdē informēja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis, 7. jūlijā spēkā stāsies jaunais Rīgas Krematorijas telpu un krāsns nomas tiesību līgums. Izsolē izdevies nomas tiesības izsolīt par astoņas reizes augstāku cenu nekā bija noteiktā sākuma cena - 32921,68 eiro mēnesī.

Izsoles sākuma cena bijusi 4000 eiro mēnesī, sēdē stāstīja Cepurītis. Līgums noslēgts uz trim gadiem un nomas tiesības atkal ieguvusi SIA "Rīgas kremācijas centrs – krematorija", ar kuru iepriekš noslēgtais nomas līgums pēc tiesas lēmuma tika pārtraukts.

Jau ziņots, ka, izpildot Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedumu, pašvaldībai bija jāpieņem lēmums par turpmāko krematorijas izmantošanu, jo 2017. gadā noslēgtā līguma ar SIA "Rīgas kremācijas centrs – krematorija" darbības termiņš tika saīsināts līdz 2021. gada jūlijam.

"Pildot tiesas lēmumu, pašvaldībai jāizvēlas tālākais Rīgas krematorijas apsaimniekošanas modelis. Komiteja atzina, ka vislietderīgāk būtu rīkot nomas tiesību izsoli uz trim gadiem ar plašu pretendentu loku. Šis arī būtu pašvaldībai finansiāli izdevīgākais veids, kā arī būs iespējams pārskatīt sadarbību, ja kaut kas neapmierinās, " iepriekš norāda komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis. Tagad ar šo pašu uzņēmumu pēc izsoles noslēgts jauns līgums.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Nomas tiesību izsoles komisija informēja, ka nomas līgums par tiesībām nomāt nekustamo īpašumu, kas atrodas Varoņu ielā 3A Rīgā, un, kas sastāv no krematorijas ēkas 1388 kvadrātmetru platībā ar nokomplektētu aprīkojumu un piederumiem, kas nepieciešami kremēšanas procesam, tajā skaitā, divām gāzes kremācijas krāsnīm un zemes gabala 8520 kvadrātmetru platībā ir noslēgts ar SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija". Līgums ir spēkā no 11. jūlija līdz 2024. gada 11. jūlijam.

Saskaņā ar izsoles rezultātiem, šogad no nomas paredzēti ieņēmumi 186 910 eiro. Ieņēmumu palielinājums tikšot novirzīts preču un pakalpojumu izdevumu segšanai - 168 910 eiro apmērā un kapitālo izdevumu segšanai - 18 000 eiro apmērā, paredzēts budžeta grozījumos.

"Covid-19 situācijas valstī dēļ mums samazinājušies ieņēmumi. Ar jaunajiem ieņēmumiem, sāksim infrastruktūras uzlabojumus. Sāksim gatavot apbedīšanai jaunus sektorus gan Bolderājas, gan Ebreju kapsētā, sēdē skaidroja Kapsētu pārvaldes vadītājs Igors Svincickis.

Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs arī piemetina, ka tiks sākti arī kapsētu žogu sakārtošana, kas daudzviet esot neapmierinošā stāvoklī.

Tāpat paredzēts ceļu remontiem Ziepniekkalna, Bolderājas kapsētās, pameža tīrīšanai Jaunā ebreju, Jaunciema un Bolderājas kapsētās, kā arī piemiņas akmens (stēlas) uzstādīšana Latvijas kara ordeņa kavalieriem I Meža un II Meža kapsētā, tāpat arī infrastruktūras sakārtošanā un labiekārtošana.

Krematorijas līdzšinējais nomnieks "Rīgas kremācijas centrs – krematorija" pērn strādājis ar 1 219 421 eiro apgrozījumu un 154 908 eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas, liecina "Lursoft" dati. Kā patiesā labuma guvēji ir norādīti Baiba un Juris Videnieki.

Rīgas krematorija savu darbu atsāka deviņdesmito gadu vidū, un līdz 2006. gadam to apsaimniekoja pašvaldības un Vācijas sadarbības partneru kopuzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!