Foto: LETA

Krievijas aizliegums ievest jebkādu putnu gaļu no ASV Eiropas putnu gaļas tirgu krasi nesašūpos, tomēr ilgtermiņā ietekme varētu izpausties, līdz ar to tirgos gaidāmas cenu izmaiņas, atzina AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

Kā ziņots, Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor", sākot ar šodienu, aizliedzis putnu gaļas un tās produktu ievešanu no ASV, lēmumu pamatojot ar centieniem rūpēties par Krievijas tirgū ievestās putnu gaļas un tas produktu kvalitāti.

"Ilgākā termiņā gan ietekme noteikti būs. ASV pārprodukcija būs kaut kur jārealizē un atkarībā no tā, kuros pasaules reģionos tiks sameklēti jauni tirgi, atkarīgs, kad un kādā veidā šis papildu apjoms ietekmēs cenas pasaules tirgos. Tā, piemēram, ja vistas pārdos Ķīnā, kur ir milzīgs gaļas deficīts, cenu izmaiņu nebūs. Savukārt, ja notirgos, piemēram Brazīlijā, kur tā jau ir pārprodukcija, tad Brazīlijas putnu cenas tirgos kritīs, kas līdzi izsauks cenu krišanos arī citos pasaules reģionos," sacīja Vilcmeiers.

Tāpat viņš norādīja, ka nākotnē putnu gaļas cenas varētu ietekmēt jaunais, izstrādes stadijā esošais tirdzniecības līgums starp Eiropas Savienību (ES) un ASV, kas, iespējams, amerikāņiem pavērs plašākas tirgus iespējas Eiropā.

"Šobrīd Eiropā ir ierobežojumi pārdot ASV vistas gaļu, jo pastāv atšķirīgi standarti putnu labklājības prasībām, kas vairumā gadījumu sadārdzina ražošanas izmaksas, līdz ar to Eiropa strikti ierobežo vistas gaļas importu no ASV. Patlaban noris pārrunas starp ES un ASV par jauna tirdzniecības līguma noslēgšanu, kur ASV uzstāj uz atvieglotiem noteikumiem vistas gaļas ievešanai. Ja tas apstiprināsies, tad, protams, vistas gaļas cenas mainīsies visā Eiropā," sacīja uzņēmējs.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem 2013.gadā Latvijas mājputnu gaļas un subproduktu eksports uz Krieviju veidoja 1454 tonnas 1,6 miljonu eiro vērtībā. Savukārt kopš šā gada 7.augusta noteiktais Krievijas embargo pārtikas produktu importam līdzās liellopu gaļai, cūkgaļai, dārzeņiem, zivīm un piena produktiem ietver arī mājputnu gaļu.

Kā ziņots, saskaņā ar "Rosseļhoznadzor" rīcībā esošo informāciju pēdējā laikā no ASV arvien biežāk tiekot ievesta pēc veterināri sanitārajiem standartiem bīstama produkcija. "Rosseļhoznadzor" arī norāda, ka attiecīgās ASV institūcijas neesot reaģējušas uz Krievijas prasību pastiprināt kvalitātes kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!