Foto: DELFI

Panamas ofšoru dokumentos minēts arī Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs, kurš caur vairāku ofšoru ķēdi uzbūvējis jaunās paaudzes televīzijas apraides biznesu. Daļa no tā bāzēta arī Latvijā, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Starptautiskajā žurnālistu ofšoru pētijumā atklāts, ka Mahonovs paraleli darbam ministrijā slēpti palicis īpašnieks apjomīgam mediju projektam – ''Nemo TV''. Tā ir jaunās paaudzes televīzija, ko var skatīties modernajos "smart" televizoros, planšetdatoros, telefonos. "Nemo TV" lietotājiem piedāvā filmas un seriālus, kā arī retranslē 170 televīziju kanālus.

Kā vēsta raidījums, Mahonovs ar savu darījumu partneri Dmitriju Karjakinu dibinājuši virkni ofšoros paslēptus uzņēmumus, kuru galvgalī ir Britu Virdžīnu salās reģistrēta firma "Nortwest Management", kas uz pusēm pieder abiem Krievijas pilsoņiem. Savukārt zem tās paslēpta ofšoru ķēde, kuras galā ir uzņēmums ''Nemo Group Ltd'' – šīs mediju impērijas kodols.

''Nemo Group Ltd'' pieder vairāki uzņēmumi, no kuriem divi – "Nemo Telecom Limited" un "Kids Multimedia Limited" – reģistrēti Lielbritānijā, bet to filiāles – Latvijā, Tērbatas ielas biroju namā. Lai arī joprojām pie ieejas ir uzraksti ar uzņēmumu nosaukumu, firmas šīs telpas atstājušas, vēsta "Nekā Personīga".

Gada pārskatā uzrādīts, ka "Nemo Telecom Limited" Latvijas filiāle apgrozījusi 933 tūkstošus eiro un nodarbinājusi 17 cilvēkus. Turpretim pieci miljoni 250 tūkstoš eiro (5 250 254 eiro) uzrādīti kā parādi radniecīgajām sabiedrībām. Uzņēmuma pārstāve raidījumam gan norādījusi, ka "Nemo TV" Latvijā pagaidām neko nedarot.

"Nemo Telecom Limited" filiāli Latvijā pārstāv divi Krievijas pilsoņi – Matvejs Otrašenko un Pāvels Kalmajevs. Kā atgādina raidījums, Otrašenko, savulaik strādājis kopā ar Krievijas iekšlietu ministra vietnieku Mahonovu Maskavas pilsētas IT uzņēmumā. Tagad viņš ir ''Nemo TV'' ģenerāldirektors. Gadu pēc firmas filiāles reģistrēšanas Latvijā Otrašenko ieguvis arī Latvijas termiņuzturēšanās atļauju.

Savukārt otrs ''Nemo Telecom Limited'' pārstāvis – Kalmajevs – "Nekā Personīga" noliedzis, ka uzņēmumam būtu palikusi saistība ar iekšlietu ministra vietnieku.

Žurnālistu atklātajos dokumentos gan nav atrodamas ziņas, ka Mahonovs pārtraucis darbību ofšorā. Tieši pretēji – kādā dokumentā, kas tapis 2013. gada augustā, Mahonovs joprojām minēts kā galvenais ofšoru ķēdes uzņēmuma "Nortwest Management" direktors un akcionārs. Tolaik viņš jau gadu strādāja Krievijas Iekšlietu ministrijā.

Firmu dibināšanu Latvijā ''Nemo'' pārstāvji raidījuma skaidrojuši ar vēlmi būt tuvāk saviem sarunu partneriem Rietumos, no kuriem tiek iepirktas filmas un tiesības raidīt televīziju kanālus.

Pērnā gada izskaņā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) saņēmusi lūgumu no "Nemo telecom limited" atļaut retranslāciju un reģistrēties kā elektroniskajam plašsaziņu līdzeklim. Par to, vai atļaujas izsniegt NEPLP vēl lemj. Ziņas no Panamas ofšoriem NEPLP vadītāja solījusies ņemt vērā.

NEPLP ''Nemo TV'' lūgumu izsniegt tiesības strādāt Latvijā atlikusi un uzņēmums uz to arī īpaši neuzstājot. Atļauju strādāt Latvijā ''Nemo TV'' tīkojuši vien, lai pievilinātu investorus, un tāpēc arī reģistrējuši savu tirdzniecības zīmi Eiropā, vēsta "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!