Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievijas šokolādes fabrikas "Pobeda Confectionery" īpašnieki pēc jaunās Ventspils fabrikas uzbūvēšanas plāno startu Eiropas Savienībā, uz šo valstu tirgiem eksportējot apmēram 80% Latvijā saražotās šokolādes, informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Andrejs Muravjovs.

""Pobeda Confectionery" gadā audzē biznesa apjomus par 25%, savukārt Muitas ūnijas valstīs vien konsolidētais apgrozījums pērn veidoja 72,5 miljonus eiro. Uzņēmuma izaugsme ir ļoti strauja, līdz ar to tika nolemts būvēt rūpnīcu Eiropas Savienībā, jo esošās muitas nodevas apgrūtina šokolādes piegādi no Krievijas uz ES. Tādēļ tika pieņemts lēmums būvēt rūpnīcu tieši Latvijā, lai tā būtu placdarms ES tirgum," norādīja Muravjovs.

Sākotēji 80% saražotās produkcijas tiks izvesta uz ierastajiem tirgiem - ASV, Meksiku, Ķīnu, Izraēlu, Moldovu un Gruziju -, bet jau otrajā fabrikas darbības gadā tiks sākts eksports uz ES. Savukārt Latvijas tirgū "Pobeda Confectionery" varētu būt pieejama "Rimi" un "Maxima" tīklos, par ko ar sadarbības partneriem tiks runāts jau oktobrī, norādīja Muravjovs.

Viņš arī atzina, ka izdevīgās loģistikas un salīdzinoši nelielo nodokļu dēļ Krievijas uzņēmums varēs ietaupīt līdz 7% līdzšinējo eksporta izmaksu.

"Rūpīgi analizējām biznesa attīstības iespējas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, meklējot optimālāko risinājumu. Pētījām nodokļus, darbaspēka izmaksas un kvalifikāciju, brīvās ekonomikas zonas un ostas esamību, valsts atbalstu, subsīdiju iespējas, līdz ar to beigās izvēlējāmies Ventspili," sacīja uzņēmējs.

Tāpat viņš atzina, ka jaunās rūpnīcas būvniecība un pievēršanās ES tirgiem nenozīmē attīstības palēninājumu Krievijā un pārējās Muitas ūnijas valstīs- Baltkrievijā un Kazahstānā.

"Latvijas projekts nenozīmē palēnināt attīstību, jo konditorejas rūpniecībai muitas ūnijas valstu tirgus ir ļoti daudzsološs. Pēdējo trīs gadu esam ieguldījuši vairāk nekā 30 miljonus eiro Maskavas apgabala fabrikā, kas ļāva palielināt ražošanas jaudu līdz 50 000 tonnām šokolādes gadā. Drīzumā iedarbināsim iekārtas arī marmelādes, suflē un īrisu ražošanai," sacīja uzņēmējs.

Jautāts, vai biznesu neietekmē ģeopolitiskā situācija Krievijā un kaimiņvalsts noteiktas pārtikas embargo pret ES, viņš atbildēja noraidoši.

"Biznesa līmenī nekādu pasliktināšanos nejūtam. Gluži pretēji - redzam pieaugošu interesi par sadarbību un iespēju piesaistīt jaunas investīcijas gan Latvijā, gan Krievijā," sacīja Muravjovs.

Savukārt, jautāts par konkurenci Latvijā, viņš atzina, ka šokolādes tirgus Latvijā ir ļoti piesātināts, tomēr vieta jauniem un interesantiem produktiem esot.

"Protams, būs jārēķinās ar spēcīgajām "Laimas" pozīcijām tirgū, kā arī lielo starptautisko uzņēmumu klātbūtni. Tomēr mūsu produkcija ir ļoti kvalitatīva un daudzveidīga, no konkurences nebaidāmies," rezumēja "Pobeda Confectionery" īpašnieks.

Kā ziņots, "Pobeda Confectionery" nākamgad plāno atvērt šokolādes fabriku Ventspilī, sākotnēji ieguldot aptuveni 4,75 miljonus eiro, savukārt otrajā posmā plānotas vēl 9,5 miljonu investīcijas. Ražošanas jauda, sākot darbību Ventspilī, būs 1080 tonnas šokolādes izstrādājumu gadā.

Šokolādes fabrika Ventspilī varētu sākt darbu 2015.gada maijā.

2000.gadā dibinātā kompānija "Pobeda Confectionery" ir viena no lielākajā Krievijā. Tā atrodas Maskavas pievārtē 35 000 kvadrātmetru platībā un nodarbina vairāk nekā 900 darbiniekus. Galvenā produkcija - šokolādes konfektes, tāfelītes un trifeles - tiek eksportēta uz 20 valstīm.

SIA "Pobeda Confectionery" dibināta 2014.gada 1.aprīlī Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3000 eiro, tas pieder trīs Krievijas pilsoņiem - Andrejam, Vitālijam un Olgai Muravjoviem, liecina "Firmas.lv" informācija.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!