Foto: LETA
Trešdien svinīgajā ceremonijā, iemūrējot simbolisko kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, Latvijas un Krievijas valsts amatpersonas, kā arī "Uralvagonzavod" un "UVZ Baltija" vadība atklāja vagonbūves rūpnīcas celtniecības uzsākšanu Jelgavā.

"Šī rūpnīca ir kas vairāk kā ražotne. Tā simbolizē veselas mašīnbūves nozares - kravas vagonu ražošanas - atdzimšanu Latvijā. Tā ir apliecinājums veiksmīgai sinerģijai starp "Uralvagonzavod" tehnoloģisko kompetenci un Jelgavas mašīnbūves ražošanas tradīcijām," teikts vēstījumā nākamajām paaudzēm, kuru parakstīja Latvijas un Krievijas amatpersonas.

Pasākumā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, koncerna "Uralvagonzavod" ģenerāldirektors Oļegs Sijenko, AS "UVZ Baltija" padomes priekšsēdētājs Konstanīns Djomins un valdes priekšsēdētājs Andrejs Sačiks.

Plānots, ka jau pēc 12 līdz 15 mēnešiem bijušās Jelgavas cukurfabrikas teritorijā, Aviācijas ielā 2a, sliesies "UVZ Baltija" vagonbūves rūpnīca, kuru projektējuši Latvijas biroji SIA "RUP" un "DB projekts". Sākotnēji "UVZ Baltija" rūpnīcā darba vietu varēs atrast teju 200 ar mašīnbūves nozari saistītu profesionāļu.

Ar pilnu jaudu vagonbūves rūpnīca sāks darboties 2015. gada sākumā. Tajā komplektēs dzelzceļa vagonus, kā arī veiks to remontu un apkopi.

Ražotnē gadā ir iecerēts uzbūvēt līdz 2000 dažāda veida kravas vagonu un sasniegt 80 miljonu latu apgrozījumu. Gatavo produkciju uzņēmums plāno piegādāt Baltijas un NVS valstīm, bet nākotnē - arī rietumu tirgiem.

Krievijas rūpniecības milzis Latviju ražotnes būvei izvēlējās pievilcīgās investīciju vides, izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma, izglītotā darbaspēka un salīdzinoši zemo ražošanas izmaksu dēļ, norādīja "UVZ Baltija" vadītājs.

AS "UVZ Baltija" dibināts 2012.gada jūlijā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir pieci miljoni latu. 100% "UVZ Baltija" akciju pieder AAS "Uralvagonzavod" kompānijai "UVZ International S.a.r.l.".

1936. gadā dibinātais AAS "Uralvagonzavod", kura 100% akciju pieder Krievijas valsts īpašumu pārvaldes aģentūrai "Rosimuščestvo", aptver ražošanas uzņēmumus, zinātniski pētnieciskos institūtus un konstruktoru birojus.

AAS "Uralvagonzavod" būvē vilcienu vagonus, ceļubūves mašīnas un kara tehniku un tam ir ražotnes piecos Krievijas federālajos apgabalos, kā arī rūpnīcās Ukrainā, Kazahstānā, Francijā, Luksemburgā un Latvijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!