Foto: stock.xchng

Pagājušajā gadā bija vērojama tendence dažādos informatīvajos resursos organizēt Latvijas diskreditēšanas kampaņas, turpinot aizsākto retoriku par mūsu valstī it kā notiekošo "nacisma atdzimšanu" un "ekonomikas katastrofālo stāvokli", publiskajā pārskatā norāda Drošības policija (DP).

"Ir pamats uzskatīt, ka šajos informatīvajos pasākumos ir iesaistīti arī Krievijas specdienesti," norādīts ziņojumā.

Tāpat riskus valsts ekonomiskās drošības interesēm rada tautsaimniecībai stratēģiski svarīgu Latvijas uzņēmumu nonākšana to ārvalstu kontrolē, kas mēdz izmantot ekonomiskos instrumentus savu ģeopolitisko interešu īstenošanai, uzsver DP.

"Pieaugot noteiktu ārvalstu ekonomiskajai klātbūtnei Latvijas valstij stratēģiski svarīgos ekonomikas sektoros, palielinās šo valstu iespēja to izmantot, lai ietekmētu mūsu valsts iekšpolitisku lēmumu pieņemšanu atbilstoši saviem ārpolitiskajiem mērķiem," DP skaidro pārskatā.

Kā vēstīts, valsts ekonomikas drošībai riski pastāv arī enerģētikas nozarē, jo kaimiņvalsts gāzes piegādes alternatīvu izveidošanu. "2013.gadā atsevišķi Krievijas uzņēmumi aktīvi mēģināja saglabāt esošās pozīcijas Latvijas dabasgāzes tirgū un realizēja dažādas informatīvās kampaņas saistībā ar dabasgāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu un sev labvēlīgāku lēmumu pieņemšanu, lai nepieļautu alternatīvu piegādes avotu izveidošanos. Minētie uzņēmumi, lobējot savas intereses, kā ietekmes kanālus sabiedriskās domas veidošanai un lēmumu pieņemšanas procesa ietekmēšanai izmantoja atsevišķus Latvijas uzņēmumus, ekspertus, žurnālistus un viedokļu līderus," norāda DP.

Tāpat Latvijas tranzīta nozares pārlieku lielā atkarība no Krievijas energoresursu transportēšanas un pārkraušanas ir faktors, kas rada riskus tranzīta nozares konkurētspējai Baltijas jūras reģionā un netieši arī valsts ekonomiskajai drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!