Foto: DELFI

Pret Krieviju un Baltkrieviju vērsto sankciju izraisītās krīzes pārvarēšanai uzņēmējiem nepieciešams maksimāls birokrātiskā sloga atvieglojums. Nav pieļaujama investīciju un jaunu darba vietu bremzēšana apstākļos, kad jautājums ir par uzņēmēja izdzīvošanu, norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir ne tikai humāna, bet arī ekonomiska katastrofa, kuras sekas izjutīs visa pasaule. Plašās Krievijai un Baltkrievijai uzliktās sankcijas darbojas abos virzienos – tās ietekmē ne tikai agresorvalstu ekonomiku, bet arī visas tās valstis, kurām ar šiem agresoriem bija jebkāda veida ekonomiskas attiecības. Jau šobrīd Latvijā parādās sankciju ietekme un tas ir tikai sākums, norāda Rostovskis.

Lai arī Ukrainas kara sekas būs ievērojams trieciens Latvijas ekonomikai, uzņēmēji ir gatavi turpināt darboties un pārvarēt tuvojošās grūtības. Šajā laikā īpaši svarīgs ir publiskā sektora atbalsts un sapratne sadarbībā ar privāto sektoru. Līdz šim uzņēmēji saskaras ar milzīgu birokrātisko slogu un ļoti laikietilpīgiem procesiem. Jau parastos apstākļos tas bremzē uzņēmējdarbību, kavē investīcijas un jaunu darba vietu rašanos. Krīzes apstākļos tam visam ir jābūt maksimāli vienkāršotam – mazāk dokumentu, īsāki dažādi saskaņošanas termiņi, tādā veidā investīcijas stimulējot, nevis traucējot. Katrs uzņēmējs, kas turpinās strādāt, ir vērtība. Un viņam strādāšanu nepieciešams maksimāli atvieglot, lai būtu iespēja pārdzīvot šo krīzes laiku.

Šobrīd viena no birokrātiski noslogotākajām nozarēm ir būvniecība. Dokumentu gatavošanas, izskatīšanas un saskaņošanas termiņi ir ārkārtīgi ilgi. Šajā situācijā būtu nepieciešams visus šos procesus paātrināt, lai būvniecība varētu sākties maksimāli ātri un nekavētos investīciju apgūšana. Visām valsts iestādēm vajadzētu panākt pretī uzņēmējiem, neapgrūtinot tos ar jaunām nodokļu izmaiņām, papildus prasībām biznesa darbībai un lēnu dažādu dokumentu sagatavošanu un izskatīšanu. Procesu atvieglošanu būtu nepieciešams noteikt likumdevēja līmenī. Īpaši svarīgi tas ir mazajiem komersantiem. Šis nav īstais brīdis dažādām atskaitēm un jauniem kontroles mehānismiem. Galvenais, lai uzņēmējs spēj izturēt šo krīzes laiku. Šis vienkārši būs laiks izdzīvošanai.

Ņemot vērā aizvien pieaugošās degvielas un energoresursu cenas, daudziem uzņēmējiem primārais būs nomaksāt rēķinus un spēt nodrošināt izdzīvošanu un darba vietu saglabāšanu. Valsts var palīdzēt šo ārkārtīgi grūto laiku pārvarēt, vienkārši ļaujot uzņēmējiem strādāt un nodrošināt darba vietas, neliekot birokrātiskus šķēršļus un atvieglojot dažādus valsts iestāžu uzdotos procesus. Nedrīkst aizmirst, ka tieši uzņēmēji papildina valsts budžetu, kāpina ekonomiku un tādā veidā ne tikai palīdz nodrošināt valsts funkcionēšanu, bet arī vairo valsts iedzīvotāju labklājību, atgādina Rostovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!