Foto: Shutterstock
Latvijā dārzeņu pārstrādātājiem šogad izaicinājums bija ne tikai darbaspēka trūkums, bet arī caurspīdīgās stikla taras jeb burku trūkums, sacīja augļu un dārzeņu pārstrādātāja "Kronis" līdzīpašnieks un valdes loceklis Aivars Svarenieks.

"Kopš pavasara mums sāka trūkt caurspīdīga stikla tara, līdz ar to nevarējām saplānot ražošanu. Stikla taras pārdevēji mums nepiegādāja produkciju, kas kavēja mūsu produkcijas piegādes lielveikaliem. (..) Visu gadu ar šo problēmu cīnāmies un patlaban izskatās, ka nekas vēl nav nostabilizējies," teica Svarenieks.

Viņš skaidroja, ka daļa no Latvijas tuvumā esošajām Austrumeiropā izvietotajām stikla burkas ražojošajām rūpnīcām šogad vai nu devās plānveida remontā vai produkciju neražoja pietiekamā apmērā. "Visa stikla tara [pašreizējos apstākļos] nonāk dažu lielu uzņēmumu rokās un tādiem mazākiem uzņēmumiem, kā mums, kas patērē tikai dažus miljonus stikla taras vienību, ir ļoti grūti šajā ziņā," atzina Svarenieks, piebilstot, ka šogad bijuši brīži, kad stikla taru vispār nav bijis iespējams dabūt.

Pēc viņa teiktā, lai pielāgotos minētajiem apstākļiem, "Kronim" bija jāizmanto tādas stikla burkas, kas neatbilda konkrētajam produktam paredzētajām, tādējādi radot nepieciešamību mainīt arī uzstādījumus produkcijas iepakošanas iekārtās, produkcijas marķējumā, kā arī pārkārtojot loģistiku. "Tirgotājs ir stingri noteicis, kādi ir burku augstumi, palešu augstumi viņu vairumtirdzniecības centros," sacīja Svarenieks, piebilstot, ka uzņēmumam bija jāmeklē alternatīvas taras iegādei no citiem piegādātājiem, lai izpildītu saistības pret tirgotājiem.

Vienlaikus Svarenieks norādīja, ka minētā iemesla dēļ uzņēmums šogad nav palielinājis gala produktu cenu.

Tāpat viņš pastāstīja, ka dārzeņu pārstrādē, līdzīgi kā citās tautsaimniecības sfērās, problēma ir arī darbaspēka trūkums. "Lauku reģionos, tostarp Bauskā darbaspēks sadārdzinās, ir izteikts vīriešu deficīts. Sieviešu vakances aizpildās, bet pastāv ļoti liels vidējā posma speciālistu vīriešu deficīts, sākot no vienkāršākā krāvēja līdz mehāniķim. Trūkst vīriešu krāvēju, elektrokāra vadītāju, mehāniķu un autofurgonu šoferu," teica Svarenieks, norādot, ka vīrieši šo darbu vietā dod priekšroku strādāšanai būvniecībā.

"Kronis" pērn strādāja 2,357 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,3% vairāk nekā gadu iepriekš, taču kompānija cieta zaudējumus 84 473 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Kompānija "Kronis" ir reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 678 198 eiro. Kompānijas lielākie īpašnieki ir Jānis Āboliņš (46,16%) un Aivars Svarenieks (40,04%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!