Foto: Valsts kanceleja

Latvijā ir viens no zemākajiem nodokļu slogiem Eiropas Savienībā un nākotnē būtu pakāpeniski jāievieš nodokļu korekcijas, intervijā atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tai pašā laikā viņš norāda, ka nodokļu celšanu Latvija patlaban nevar atļauties, jo tas veicinātu uzņēmumu pretreakciju - tie pamestu Latviju un atvērtu ražotnes citur. Tāpat premjers atzīst, ka taisnība ir tiem, kas uzskata, ka ir jāpārskata nekustamā īpašuma nodokļa politika un jādomā par šī nodokļa palielināšanu. Tomēr nereti šādi apgalvojumi izskan līdz brīdim, kad paši ierosinātāji gada sākumā uzzina maksājamā nodokļa summu.

"Ilgtermiņā būtu jāceļ nodokļu slogs, bet ļoti pakāpeniski, nevis tā, lai satriektu visus. Tomēr jāatceras arī par sabiedrības pretreakciju, kas nodokļu celšanas gadījumā ir diezgan liela. Kaut kādas korekcijas droši vien nākotnē būs jāveic," pauda valdības vadītājs.

Vienlaikus gan esot skaidrs, ka nodokļu slogu palielināt vairāk par vienu trešo daļu no nodokļu ieņēmumiem Latvija turpmākos desmit gadus nevarēs atļauties. "Tas, ko arī uzņēmēji saka un ko mēs varam izdarīt, - rast pilnīgu skaidrību par to, kur paliek visi viņu iemaksātie nodokļi," uzskata politiķis, piebilstot, ka tādā veidā iespējams nodokļu sistēmu padarīt saprotamu, bet pēc tam var domāt tālāk - ko var atļauties un ko nē.

Runājot par papildu ieņēmumiem, ir skaidrs, ka tie varētu būt saistībā ar ēnu ekonomikas ierobežošanu, tomēr esot arī citas jomas, kur iespējams gūt ienākumus, uzskata premjers. Taču šajā jomā nepieciešama analīze, kas būtu kopdarbs ar uzņēmējiem. Līdz ar to patlaban solīt kaut ko nodokļu ziņā esot bezatbildīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!