Foto: Reinis Oliņš

2021. gadā programma "Radošā Eiropa" piešķirs vēl nepieredzētu budžetu aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, lai palīdzētu profesionāļiem un māksliniekiem no visām kultūras nozarēm sadarboties starp disciplīnām un pāri robežām, lai rastu vairāk iespēju, sasniegt jaunas auditorijas, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Programmas kopējais budžets 2,4 miljardu eiro apmērā septiņu gadu laikā ir palielinājies par 63% salīdzinājumā ar iepriekšējo budžetu.

Programmas "Radošā Eiropa" mērķis cita starpā ir arī palielināt kultūras nozaru konkurētspēju, vienlaikus atbalstot centienus kļūt zaļākai, digitālākai un iekļaujošākai. Īpaša uzmanība tiek pievērsta kultūras un radošo nozaru noturības un atveseļošanas stiprināšanai, ņemot vērā Covid-19 pandēmiju.

"Vairāk nekā 8 miljoni cilvēku visā ES strādā kultūras nozarē, atgādina Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes lietu komisāre Marija Gabriela, piebilstot, ka ar palielināto budžetu programma "Radošā Eiropa" centīsies stiprināt nozaru atveseļošanu, vienlaikus veicinot plašo daudzveidību un radošumu, ko tās mums piedāvā.

2021. gadā programmā lielāks uzsvars likts uz Eiropas darbu starptautisku radīšanu, globālu apriti un popularizēšanu, inovāciju dažādās nozarēs un atvieglotu piekļuvi finansējumam, izmantojot augstākas ES līdzfinansējuma likmes. Visās finansētajās darbībās un projektos būtu jāievēro dzimumu līdztiesība un ES saistības vides jomā.

Programmas "Radošā Eiropa" apakšprogramma "MEDIA" atbalsta starptautiski pievilcīgu filmu un audiovizuālo darbu izstrādi un izplatīšanu Eiropā un ārpus tās.

Programmas darbības ietver: literāro darbu tulkošanas atbalsta shēmu un izdevējdarbības partnerību veidošanu; ES balvas literatūras, mūzikas, arhitektūras un kultūras mantojuma jomā, kā arī iniciatīvas "Eiropas kultūras galvaspilsētas" un "Eiropas mantojuma zīme"; Eiropas audiovizuālo darbu pieejamības un pamanāmības stiprināšanu dažādās platformās un pāri robežām; "Radošās inovācijas laboratoriju" nolūkā veicināt inovatīvas pieejas satura radīšanai, izplatīšanai un popularizēšanai dažādās nozarēs; plašsaziņas līdzekļu lietotprasmes, plurālisma un brīvības kā Eiropas vērtību veicināšanu.

Kultūras un radošās nozares veido 4,2% no ES kopējā IKP un aptver 3,7% no ES darbaspēka. 2014. gadā ES atbalsts kultūras un radošajām nozarēm tika konsolidēts atsevišķā finansēšanas programmā – programmā "Radošā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!