Foto: LETA
Holdinga "UPB" uzņēmums "UPB Energy" Brocēnu novada Cieceres pagastā sācis biomasas koģenerācijas stacijas būvniecību pēc kompānijas "4 Energia" pasūtījuma, pavēstīja "UPB" Mārketinga un komunikāciju departamenta direktore Ilze Rosicka.

Viņa norādīja, ka stacijas elektriskā jauda būs 3,98 megavati (MW) un siltuma jauda 15,9 MW.

"Biomasas koģenerācijas stacija elektroenerģiju un siltumenerģiju ražos no vietējiem, atjaunojamiem energoresursiem, kā kurināmo izmantojot koksnes biomasu (šķeldu, zāģskaidas un koka mizu). Stacijā būs uzstādīts augstspiediena tvaika katls un tvaika turbīna ar sinhrono ģeneratoru. Katls ar automātisko kurināmā padošanas sistēmu un kustīgo ārdu kurtuvi nodrošinās efektīvu kurināmā sadegšanas procesu. Savukārt katlā saražotā tvaika enerģija tiks pārveidota uz elektrisko enerģiju daudzpakāpju tvaika turbīnas un sinhronā ģeneratora blokā. Lai pilnvērtīgi izmantotu iegūto siltumenerģiju, tiks izmantots dūmgāzu kondensators, kas ļaus izmantot arī aizejošo dūmgāzu latento siltumu," klāstīja Roscika.

Saražotā elektroenerģija tiks nodota sadales sistēmas operatoram "Sadales tīkls", bet siltumenerģiju paredzēts izmantot blakus būvētās granulu rūpnīcas ražošanas procesam.

"Rūpniecības komplekss "Veckroģeļi" ir Kurzemes reģionam liels un attīstībai nozīmīgs projekts. Kopā koģenerācijas stacija un granulu rūpnīca radīs 35 jaunas tiešās darbavietas. Visa granulu rūpnīcā saražotā produkcija tiks eksportēta," norādīja "4 Energia" pārstāvis Toms Nāburgs. Kopējais plānotais investīciju apmērs kompleksā ir 30 miljoni eiro.

Savukārt "UPB" valdes priekšsēdētājs Dainis Bērziņš pastāstīja, ka projektu realizēs "UPB Energy" sadarbība ar citiem holdinga uzņēmumiem. "Jau iepriekš esam veiksmīgi realizējuši līdzīgus projektus, piemēram, biomasas koģenerācijas stacija Liepājā ar 10 MW siltuma un 2 MW elektroenerģijas jaudu, biomasas katlumāju Liepājā ar 30 MW siltuma jaudu un citus projektus. Zematslēgas princips, kur sadarbojas vairāki holdinga uzņēmumi, ieskaitot speciālistus no Vācijas un Šveices, ir ļoti veiksmīgs, jo ļauj izmantot koncernā uzkrātās zināšanas gan materiālu un tehnoloģiju izvēlē, gan būvniecībā," klāstīja Bērziņš.

Stacijas un granulu ražotnes paredzamais nodošanas laiks ir 2016. gada rudens.

"4 Energia" ir elektroenerģijas ražotājs ar kopumā 223 MW uzstādīto elektroenerģijas jaudu. Uzņēmums ir dibināts 2008. gadā, un tā pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu (2,8 tūkstoši eiro). "4 Energia" īpašnieks ir Igaunijas uzņēmums "Nelja Energia".

"UPB" grupā ietilpst vairāk nekā 40 uzņēmumu un ražotņu. Koncernā ietilpst "Aile grupa", "MB Betons", "RK Metāls", "Štein lifti", "UPB Nams", "H&L studija", "UPB Sweden", Dānijas, Šveices, Īslandes, Vācijas, Lielbritānijas uzņēmumi UPB u.c. "UPB " dibināts 1991. gadā, un tā pamatkapitāls ir 506,6 tūkstoši latu (720,8 tūkstoši eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!