Foto: LETA
Valdība diez vai pilnībā apmierinās Ukrainas investoru lūgumu atlikt 2,7 miljonu eiro maksājumu valstij par "Liepājas metalurga" iegādi, liecina LTV raidījuma "de facto" rīcībā esoša neoficiāla informācija.

Vēstīts, ka AS "KVV Liepājas metalurgs" 28. decembrī Valsts kasē bija jāieskaita 2,7 miljoni eiro. Taču decembra pēdējās dienās uzņēmuma akcionāri lūdza valdībai maksājumu atlikt uz diviem gadiem.

Atbilstoši 2014. gadā starp Finanšu ministriju (FM) un AS "KVV Liepājas metalurgs" noslēgtajam līgumam par ķīlas parāda samaksas kārtību uzņēmumam jāveic maksājums 2 678 425 eiro apmērā 27. decembrī.

Taču līguma nosacījumi paredz, ka gadījumā, ja maksājuma diena ir brīvdiena, tad par maksājuma dienu ir uzskatāma nākamā darba diena.

Ja valdība gribētu, varētu šo un nākamo maksājumu saņemt nekavējoties, skaidro LTV. Pērkot ražotni, pircēji valstij iesniedza bankas garantiju. Naudu garantējusi Krievijas baņķiera Pjotra Avena "Alfa-bank" Ukrainas filiāle.

"KVV Liepājas metalurgs" īpašniekiem ir noguldījums šajā bankā. Pērn viņi valstij pieteica virkni lūgumu, kas ļautu uzlabot ražotnes stāvokli. Galvenais lūgums bija elektrības cenas samazināšana, bet viņi vēlējās arī bankas garantijas atcelšanu, lai depozītu it kā iepludinātu uzņēmumā. Taču tas tika atteikts.

Tagad uzņēmumā cer, ka valsts bankas garantiju neizmantos. "Tāds mehānisms pastāv, tomēr pirkuma līgumā ir arī citi, kas ļautu pusēm panākt kompromisu," saka "KVV Liepājas metalurgs" vadītājs Igors Talanovs. Viņš sagaida valsts pretimnākšanu, jo pagājušo gadu ražotne beidza ar astoņu miljonu eiro zaudējumiem.

Ziņots, ka Valsts kase 2013. gada jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro. Pirms tam 2013. gada aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro apmērā.

Pēc maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" pārdošanas parādus nodrošinātajiem kreditoriem 85,5 miljonu eiro apmērā 2014. gadā ir pārņēmis Ukrainas investoru "KVV Group" dibinātais uzņēmums AS "KVV Liepājas metalurgs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!