Foto: DELFI

Uzņēmumu "KVV Liepājas metalurgs" norakstīt vēl ir pāragri, LNT raidījumā "900 sekundes" otrdien sacīja Liepājas mērs Uldis Sesks.

Viņš sacīja, ka patlaban notiek diskusijas starp Valsts kasi un uzņēmumu. Uzņēmums ir iesniedzis valdībā savu redzējumu par restrukturizācijas plānu, kā arī tiek meklēti dažādi scenāriji un risinājumi.

"Es domāju, ka ir pāragri norakstīt šo uzņēmumu, jo ir scenāriji un uzņēmumi tajā pašā Liepājā, kas ražo metāla produkciju un veiksmīgi to eksportē uz Skandināvijas valstīm un Eiropu, tikai nedaudz savādāku," teica Sesks.

Viņš atzina, ka armatūras ražošana vairs netiek un nekad vairs netiks pieprasīta tagadējos apmēros.

Sesks atzīmēja, ka ir nepieciešams saprast – metalurģijas nozarē šobrīd ir liela krīze, piemēram, Ķīnā šajā laikā jau ir atbrīvoti ap 400 000, Eiropā – 100 000 šajā jomā strādājošie.

Vēl tas, ko pašvaldība darīs, ir rūpēsies, lai darbiniekus pārkvalificētu uz profesijām, kuras šobrīd ir pieprasītas, solīja Sesks.

"Tas, kas mani uztrauc, ir, vai kāds no darbiniekiem, kas tagad tiek atlaisti, noticēs un atgriezīsies uzņēmumā vēlreiz pēc tam, kad tiks atrasts stratēģiskais investors un uzņēmums atsāks savu darbību," sacīja Liepājas mērs.

Jau vēstīts, ka Ukrainas "KVV Group" pieņēmusi lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" konservāciju.

Tajā skaidroja, ka šādu lēmumu "KVV Group" vadība pieņēmusi, jo saglabājas ilgtermiņa negatīvie faktori, kas rada šķēršļus uzņēmuma darbībai - pasaules metalurģijas tirgu pārņēmusī krīze, parādsaistības nodrošinātajiem kreditoriem un valsts neieinteresētība sniegt atbalstu nozarei.

Tiek lēsts, ka paziņojumu par atlaišanu varētu saņemt aptuveni 300 darbinieki no 402 pašlaik uzņēmumā nodarbinātajiem.

"KVV Liepājas metalurgu" piemeklējušas finansiālas problēmas, kuras uzņēmums skaidro ar augstajiem elektroenerģijas tarifiem, kā arī problemātisko situāciju metalurģijas nozarē visā Eiropā. Kompānijai bijušas problēmas veikt energomaksājumus, maksājumu valstij par rūpnīcu, kā arī darba algas strādniekiem.

2014. gada 2. oktobrī tika parakstīts līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas "KVV Group", kas par "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi apņēmies samaksāt 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!