Foto: Reuters/Scanpix

Savu 110 tūkstošu hektāru plašo meža īpašumu Latvijā, kas ir viens no lielākajiem meža īpašumiem Eiropā, vēlas pārdot zviedru uzņēmums SIA "Bergvik Skog", savukārt to iegādāties tīko 20 uzņēmumi, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

20 uzņēmumu lokā, kuri cīnās par lielā īpašuma iegādi, ir arī trīs kompānijas no Latvijas. Tiesa, nav zināms, vai to starpā ir arī "Latvijas valsts meži" (LVM), jo visi uzņēmumi, kas piedalās sarunās par īpašuma iegādi, parakstījuši vienošanos par informācijas neizpaušanu. LVM Komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs laikrakstam vien atklājis, ka uzņēmums ir gatavs apsvērt īpašuma iegādi, ja "tiks saņemts šāds piedāvājums".

Kā avīzei norādījis "Bergvik Skog" izpilddirektors Lars Georgs Hedlunds, vienīgais nosacījums no pārdevēju puses – lai pircējs būtu uzticams un zināms. Tāpat viņš norādījis, ka mežs tiks pārdots, vadoties pēc tirgus cenas. Kā vēsta avīze, meži tiek pārdoti, jo uzņēmuma īpašnieki nav varējuši vienoties par koksnes cenu, par kādu tā uzņēmumiem ar pirmpirkuma tiesībām tiks pārdota nākamajos gados.

Saskaņā ar mežsaimnieku aplēsēm vidējā hektāra cena varētu būt 1700 līdz 2000 eiro, iespējams, nedaudz vairāk. Līdz ar to izriet, ka kopējā darījuma summa, uz kādu cerot zviedru uzņēmums varētu būt 200 miljoni eiro, raksta "Latvijas Avīze". Atsevišķi eksperti gan lēsuši, ka kopējā darījuma summa varētu sasniegt 300 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!