Foto: Publicitātes attēli
Labāko kredītreitinga novērtējumu Latvijai pagaidām ir devusi starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" (Moody's), liecina Valsts kases informācija.

"Moody's" ir novērtējusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā "Baa3" līmenī.

Latvijas kredītrietingu nosaka trīs atpazīstamākās starptautiskas reitinga aģentūras - "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

"Standard & Poor's" dotais novērtējums Latvijai ir "BB+", "Fitch" - "BBB-", bet "R&I" - "BB+".

"Fitch Ratings" 13.decembrī samazināja Latvijas nākotnes novērtējumu no pozitīva uz stabilu.

"Fitch" pārstāvis Mikele Napolitano norādīja, ka Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējuma samazinājums līdz stabilam atspoguļo ārējās izaugsmes un finanšu vides straujo pasliktināšanos - ekonomiskās situācijas pasliktināšanās eirozonas dalībvalstīs negatīvi ietekmēs eksportu.

"Diemžēl negatīvie notikumi eiro zonā ir ietekmējuši arī Latvijas izredzes paaugstināt kredītreitingu tuvākajā laikā. Taču ļoti būtiski, ka Latvijas kredītreitings tiek saglabāts investīciju kategorijas līmenī, ņemot vērā Latvijas paveikto, lai līdzsvarotu valsts ekonomiku," komentēja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Kredītreitinga novērtēšana ir daļa no plašāka Centrāleiropas un Austrumeiropas (CAE) valstu situācijas pārskata. "Fitch" uzskata, ka šīs valstis ietekmē situācijas pasliktināšanās eirozonā. Pamatojoties uz to, "Fitch" pauž viedokli, ka kredītreitinga paaugstināšanas iespēja nākamajos 12 mēnešos ir samazinājusies, un stabils nākotnes novērtējums labāk atspoguļo risku līdzsvaru.

Iepriekš pozitīvs novērtējums tika piešķirts 2011.gada martā, kad situācija globālajā ekonomikā bija labvēlīgāka, un tas atspoguļoja Latvijas progresu, līdzsvarojot ekonomiku, tekošā konta deficīta strauju samazināšanos, lielu fiskālo konsolidāciju un finanšu sektora stabilizācijas pazīmes.

Decembrī aģentūra samazināja eirozonas izaugsmes prognozes 2012.gadam līdz 0,4% no 0,8% 2011.gada oktobrī un 1,8% 2011.gada jūnijā. Ņemot vērā Latvijas atvērtību un tirdzniecības atkarību no Eiropas Savienības, "Fitch" samazināja Latvijas nākotnes izaugsmes novērtējumu 2012.gadam līdz 2,5% no 3,3% septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!