Foto: Itar-Tass/Scanpix

Tiks atļauta zemnieku kravas transporta diennakts kustība maršrutā Akmens tilts – Rīgas brīvosta no 14.augusta līdz 1.septembrim, paredz Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīkojums.

Ar lūgumu rast šādu iespēju pie Ušakova iepriekš vērsās lielākā zemnieku intereses pārstāvošā biedrība "Zemnieku saeima", jo šogad Latvijas lauksaimnieki plāno eksportēt rekordlielu graudaugu un rapša ražu. Latvijā nav iespējama tik lielas ražas uzglabāšana, tāpēc nepieciešams pēc iespējas ātrāk to nogādāt uz transporta kuģiem Rīgas brīvostā, informēja Ušakova pārstāve Anna Kononova.

Jau ziņots, ka atbilstoši Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra 2012. gada jūlija prognozei šogad Latvijā varētu būt gaidāma pēdējos gados lielākā graudaugu kopraža – aptuveni 1,8 miljonu tonnu apjomā, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sacījusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, tiek prognozēts, ka šogad graudu ražība pieaugs par 27%. "Taču jāņem vērā, ka arī platības ir pieaugušas par 9%. Turklāt šādi skaitļi ir prognozējami tikai tādā gadījumā, ja visa raža tiks novākta," atzīmē zemkopības ministre.

Ņemot vērā ilgstošo sausumu vairākās Eiropas valstīs, Eiropas Komisija prognozē, ka Eiropas Savienībā kopējā graudu raža šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināsies par apmēram 5,3 miljoniem tonnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!