Foto: DELFI
Lauku atbalsta dienests (LAD) pirmdien sāks pieņemt projektu iesniegumus atbalsta saņemšanai zivsaimniecībā investīcijām akvakultūras uzņēmumos un investīcijām zvejas kuģu ierīcēs un zvejas rīku selektivitātei, informēja LAD.

Iesniegumus projektiem investīcijām akvakultūras uzņēmumos pieņems līdz 16.jūnijam, bet investīcijām zvejas kuģu ierīcēs un zvejas rīku selektivitātei - līdz 15.decembrim. LAD līdz 15.decembrim arī turpina pieņemt projektus sociāli ekonomiskajiem pasākumiem zivsaimniecībā.

Pasākuma "Investīcijas akvakultūras uzņēmumos" atvērtajā projektu iesniegumu pieņemšanas kārtā ir pieejams publiskais finansējums 3,8 miljoni latu.

Pasākuma mērķis ir modernizēt akvakultūras uzņēmumus un uzlabot to darbību, attīstīt tradicionālās akvakultūras metodes, attīstīt jaunu un īpaši pieprasītu ūdensdzīvnieku sugu audzēšanu, kā arī īstenot tādas akvakultūras metodes, kas būtiski samazina negatīvu ietekmi uz vidi. Uz atbalstu var pretendēt komersants, zemnieku vai zvejnieku saimniecība.

Kārtā iesniegto projektu iesniegumu projektu īstenošanas beigu datums ir viens gads no LAD lēmuma par projekta apstiprināšanu stāšanās spēkā, ja tiek veiktas investīcijas ražošanas pamatlīdzekļu iegādei, un divi gadi no LAD lēmuma par projekta apstiprināšanu stāšanās spēkā, ja tiek veikta būvniecība vai rekonstrukcija.

Pasākuma "Investīcijas zvejas kuģu ierīcēs un zvejas rīku selektivitāte" atvērtajā projektu iesniegumu pieņemšanas kārtā ir pieejams publiskais finansējums 700 000 latu.

Pasākuma mērķis ir modernizēt zvejas floti, uzlabojot darba un higiēnas apstākļus, energoefektivitāti un drošību uz kuģa, nodrošinot zivju uzglabāšanai atbilstošus apstākļus uz zvejas kuģiem, kā arī samazinot kuģu degvielas patēriņu un palielinot zvejas rīku selektivitāti, bet nepalielinot zvejas kuģa spēju zvejot zivis, tādējādi veicinot ilgtspējīgu un atbildīgu pieejamo zivju resursu izmantošanu. Uz atbalstu pasākuma ietvaros var pretendēt zvejas kuģa īpašnieks, kuram ir spēkā esoša speciālā atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā un kura kuģis zvejo Baltijas jūras (arī Rīgas jūras līča) piekrastē vai aiz piekrastes ūdeņiem, vai tāljūras zvejā.

Kārtā iesniegto projektu iesniegumu projektu īstenošanas beigu datums ir divu gadu laikā no LAD lēmuma par projekta apstiprināšanu stāšanās spēkā.

Pasākuma "Sociāli ekonomiskie pasākumi" atvērtajā projektu iesniegumu pieņemšanas kārtā ir pieejams publiskais finansējums 1 185 000 latu.

Pasākuma mērķis ir kompensācijas izmaksa zvejniekiem, kuri strādājuši uz kuģiem, kas nodoti sadalīšanai (tai skaitā sagriešanai metāllūžņos) vai izmantošanai citiem mērķiem (ārpus zvejniecības) normatīvajos aktos par valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtību zivsaimniecības attīstībai pasākumam "Zvejas aktivitāšu pilnīga pārtraukšana" noteiktajā kārtībā. Uz atbalstu pasākuma ietvaros var pretendēt zvejas kuģu apkalpes locekļi (zvejnieki).

Kārtā iesniegto projektu iesniegumu projektu īstenošanas beigu datums ir viena gada laikā no LAD lēmuma par projekta apstiprināšanu stāšanās spēkā.

Projektu iesniegumi šajos pasākumos jāiesniedz LAD reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs, kuru adreses ir atrodamas mājas lapā www.lad.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!