Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis sadarbību ar Pasaules bankas ekspertiem, lai Eiropas Komisijas atbalsta projekta ietvaros stiprinātu VID kapacitāti efektīvākai nodokļu iekasēšanai, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Projekta mērķis ir VID veiktspējas stiprināšana, sniedzot atbalstu nodokļu ieņēmumu izpildes uzlabošanai un vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu īstenošanai. Projektu pilnībā finansē Eiropas Komisija.

Projekta programmā būs trīs galvenie virzieni – pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksāšanas novēršana, VID analītiskās spējas pilnveidošana, kā arī darbinieku apmācības vairākās jomās – PVN krāpšanas atklāšana, "aplokšņu" algu noteikšana, e-komercijas kontrole un citi.

Pirmā Finanšu ministrijas, VID un Pasaules bankas ekspertu darba tikšanās notika jau decembrī. Tās laikā puses vienojās par pirmā posma aktivitātēm, kas būs saistītas ar PVN plaisas noteikšanas metodes pilnveidi un efektīvu metožu noteikšanu PVN krāpšanas apkarošanai.

Tehnisko atbalstu nodrošinās Pasaules banka. Tas ietvers tiesiskā regulējuma pārskatīšanu, lai stiprinātu VID spējas gan novērst, gan pierādīt nodokļu nemaksāšanas gadījumus, kā arī ieteikumus efektīvām metodēm PVN krāpšanas novēršanai.

Lai stiprinātu VID analītisko kapacitāti, projekta gaitā Pasaules banka sadarbībā ar VID ekspertiem izstrādās mūsdienīgas analītiskās metodes, lai noteiktu nodokļu nedeklarēšanas vai nenomaksas "vājās vietas".

Mērķa sasniegšanai VID pilnveidos PVN plaisas aprēķināšanas un apgūs uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) plaisas noteikšanas metodes. Tas ļaus efektīvāk atpazīt un segmentēt nodokļu nenomaksu pēc nozares veida un dažādām nodokļu maksātāju grupām, kā arī modelēt atbilstošāko VID preventīvo vai sankcionējošo rīcību.

Projektā uzmanība tiks pievērsta arī nopietnu neatbilstību identificēšanai uzņēmējdarbības segmentos ar lielu skaidras naudas apgrozījumu, nepietiekamo ienākumu deklarēšanas gadījumu identificēšanai un citiem.

Projektu plānots īstenot triju gadu laikā - no 2018. līdz 2020. gadam. To finansē Eiropas Savienība, izmantojot Strukturālo reformu atbalsta programmu.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, šis nav pirmais VID un Pasaules bankas kopprojekts. 1998. gadā dienests kopā ar Pasaules banku sāka VID modernizācijas projektu.

VID modernizācijas projektu sāka ieviest 1998. gadā, un to bija plānots pabeigt 2002. gadā, taču projekta īstenošanas termiņš tika pagarināts - sākotnēji līdz 2003. gadam, bet pēc tam līdz 2004. gadam.

Modernizācijas projekta mērķis bija izveidot tādu VID, kas efektīvi, taisnīgi un godīgi piemērotu nodokļu un muitas likumdošanu, būtu nodrošināts ar mūsdienīgu darba procesu organizāciju, vadības sistēmām un darba instrumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!