Foto: DELFI
Otrdien, 21. martā, Krīzes vadības padomes (KVP) sēdē atbalstīts Zemkopības ministrijas priekšlikums izsludināt ārkārtējo situāciju vairākās Vidzemes, Kurzemes, Zemgales un Latgales reģiona pašvaldībās 2023. gadā, lai ierobežotu egļu astoņzobu mizgrauža bojājumus egļu mežaudzēs.

Plānots, ka šis jautājums tiks skatīts un lēmums pieņemts Ministru kabineta sēdē 28. martā, informē Zemkopības ministrija.

Pēc Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" informācijas, 2022. gadā bija vērojama ļoti augsta mizgrauža lidošanas aktivitāte. Dati par mizgrauža savairošanās prognozēm arī 2023. gadā liecina, ka ir iespējama masveida egļu mežaudžu bojāeja Vidzemes reģionā, kā arī ievērojami pieaugs egļu mežaudžu apdraudējums Kurzemes, Zemgales un Latgales reģionā. Zemkopības ministrija ir veikusi papildu situācijas izvērtēšanu, noteikusi, kādi saimnieciskie darbi ierobežojami un kādi meža aizsardzības pasākumi jāveic, lai novērstu šos apjomīgos mizgraužu postījumus.

Svarīgi ir laikus ierobežot mizgraužu izplatību, ņemot vērā, ka tas var ļoti negatīvi ietekmēt valsts tautsaimniecību, izraisot gan neatgriezeniskas negatīvas pārmaiņas mežaudžu struktūrā, gan ekonomiskus zaudējumus, kā arī koksnes kvalitātes pazemināšanos, uzsver ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!