Foto: LETA

Lai samazinātu izmaksas par elektroenerģiju, "Rīgas gaisma" prasa pusmiljonu eiro jauniem LED gaismekļiem.

Kā liecina Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas darba kārtība, komitejas sēdē plānots lemt par papildus 508 050 eiro piešķiršanu "Rīgas gaismai".

Aģentūra jūnijā veikusi aprēķinus, cik lieli papildus finanšu resursi nepieciešami, lai augošo elektroenerģijas izmaksu apstākļos nodrošinātu ielu apgaismojumu. Aģentūras darbinieki prognozē, ka izmaksas varētu augt par 38% jeb 1 623 476 eiro.

Aģentūra atzīmē, ka 21.jūlijā uz vienu stundu elektroenerģijas biržas cena Latvijas zonai bija 2100 eiro par megavatstundu. Gadījumā, ja šajā laikā būtu ieslēgts ielu apgaismojums, tad šīs stundas laikā izmaksas būtu 15 120,58 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, bez obligātā iepirkuma komponentes, sadales pakalpojuma tarifa un citām papildu izmaksām.

Pašlaik Rīgas pilsētas ielu apgaisme tiek nodrošināta, lielākoties izmantojot gaismekļus ar nātrija augstspiediena spuldzēm, taču būtiski energoefektīvāki ir LED gaismekļi. Aģentūras valdījumā kopā ir 50 644 gaismekļi, no kuriem vien 8124 ir LED gaismekļi.

Viens no veidiem, kā visefektīvāk samazināt elektroenerģijas izmaksas, ir palielināt LED gaismekļu īpatsvaru kopējā ielu apgaismes sistēmā, uzsver aģentūra.

Aģentūra ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem resursiem un cilvēkresursiem šobrīd ir spējīga veikt līdz 3000 gaismekļu nomaiņu trīs līdz četru mēnešu laikā, pirms tam veicot gaismekļu iegādi.

"Izprotot Rīgas valstspilsētas budžeta iespējas", aģentūra izvirza prioritāri 1745 gaismekļu ar nātrija augstspiediena spuldzēm nomaiņu uz LED gaismekļiem Vecmilgrāvja un Pleskodāles apkaimēs.

Balstoties uz tehniskajām vajadzībām un pēdējā aģentūras gaismekļu iepirkuma cenām, 1745 LED gaismekļu iegādei ir nepieciešams 508 050 eiro.

Minēto gaismekļu nomaiņa dotu 512 292 kilovatstundu elektroenerģijas ietaupījumu gadā, kas, balstoties uz 29.jūlija biržas vidējo cenu, veidotu 189 548 eiro gadā. Papildus būtu iespējams gūt vēl lielāku ekonomiju, šos gaismekļus nakts stundās aptumšojot jeb samazinot to gaismas atdevi.

"Rīgas gaisma" norāda, ka ieguldītā nauda pie šādām elektroenerģijas cenām atmaksātos divu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!