Foto: F64
Baltijas aviācijas sistēmām (BAS) piederošās "airBaltic" akcijas valsts varētu pārpirkt par 130 miljoniem eiro jeb 91 miljonu latu, piektdien, atsaucoties uz BAS pārstāvja teikto Juri Pētersonu, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Vērtējums par labāko risinājumu tam, kā tālāk rīkoties ar aviosabiedrību "airBaltic", piesaistītajam konsultantam jāsniedz līdz 6. septembrim. Pašlaik kā reālākos vērtē divus scenārijus – valsts atpērk BAS piederošās "airBaltic" akcijas vai arī piedalās pamatkapitāla palielināšanā, atgādina laikraksts.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), kas vairākkārt aicināja nevilcināties ar "airBaltic" jautājuma izlemšanu, trešdien uzsvēra, ka valdībai lēmums par "airBaltic" bija jāpieņem jau sen, nevis tikai otrdien, vēsta laikraksts. Tā kā līdz šim notikusi vilcināšanās ar šā svarīgā jautājuma izlemšanu un satiksmes ministram nav drošas pārliecības, ka tendence neturpināsies, pašlaik arī Satiksmes ministrijas speciālisti paralēli strādā pie iespējamo attīstības scenāriju izvērtēšanas, lai process neieilgtu. "Darām to ar lielu atbildību gan "airBaltic", gan lidostas Rīga, gan arī Latvijas valsts radio un televīzijas centra priekšā, jo no vadības lēmuma būs daudz atkarīgs," laikraksta teica Augulis.

Viens no iespējamiem attīstības scenārijiem paredz "airBaltic" nonākšanu valsts īpašumā. Turklāt BAS jau ir iesniegusi oficiālu paziņojumu, ka ir gatava pārdot savas airBaltic akcijas un arī pārējos ieguldījumus lidsabiedrībā, laikrakstam apstiprināja Pētersons.

Valstij šajā gadījumā ir pirmpirkuma tiesības. Pēc BAS aprēķiniem, valstij izpērkamo aktīvu vērtība ir apmēram 130 miljoni eiro jeb 91 miljons latu. "Ar šādu summu valstij būtu jārēķinās, izpērkot privāto akcionāru no kompānijas. Uzsveram, ka pārdošanas situācijā BAS vēlas saņemt atlīdzību par sevis veiktajiem finanšu ieguldījumiem lidsabiedrībā to nominālvērtībā," laikrakstam sacīja Pētersons.

Kad BAS varētu izpirkt valstij piederošās "airBaltic" akcijas, BAS pārstāvis nekomentēja, jo šāds piedāvājums no valsts neesot saņemts. Latvijas valstij pieder 52,6% airBaltic akciju, BAS – 47,2% akciju.

Otrs iespējamais variants paredz palielināt "airBaltic" pamatkapitālu.

a/s "airBaltic Corporation" ir saņēmusi uzņēmuma padomes lēmumu, kurā tā valde piedāvā sabiedrības pamatkapitāla palielināšanu par apmēram 63 miljoniem latu, no kuriem 30 miljoni būtu jau LVRTC un BAS īpašumā esošo obligāciju konvertācija, bet pārējā daļa – apmaksa naudā. Pašlaik nacionālajai lidsabiedrībai ir pats zemākais pamatkapitāls un pašu kapitāls, salīdzinot ar citām Eiropas aviokompānijām.

"Prudentia" vērtējums par "airBaltic" valdībai jāiesniedz pusotru nedēļu pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Savukārt "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks norāda, ka pēc tam būs nepieciešams mēnesis akcionāru sapulces sasaukšanai, atgādina laikraksts.

Laikraksts atgādina, ka otrdienas valdības sēdē ministri nolēma glābt "airBaltic", izvirzot četrus nosacījumus – nomainīt "airBaltic" vadību, veikt izmaiņas statūtos un akcionāru sadarbības līgumā, kā arī lidostu Rīga saglabāt kā "airBaltic" bāzes lidostu. Piesaistītajam konsultantam – ieguldījumu brokeru sabiedrībai "Prudentia" – divu nedēļu laikā tika uzdots izvērtēt tālāko darbības stratēģiju ar "airBaltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!