Foto: DELFI

Eiropas Komisija (EK) trešdien atbalstīs eiro ieviešanu Latvijā, vienlaikus paužot bažu par Krievijas pilsoņu noguldījumiem valsts banku sektorā, vēsta britu finanšu laikraksts "Financial Times", kā rīcībā nonācis EK ziņojuma uzmetums.

Komisija Latvijas uzņemšanu eirozonā raksturo kā iespēju veicināt vienotās valūtas zonas pievilcību, neskatoties uz pieaugošo eirozonas krīzi.

Deviņu lapu lielajā konverģences ziņojumā, par kuru EK trešdien debatēs, komisija pauž bažas par nerezidentu noguldījumu apjomu Latvijas finanšu tirgū.

Komisija norāda, ka svarīga loma arī turpmāk būs Latvijas centienos cīnīties pret naudas atmazgāšanu.

"Latvijai ir ilggadīgas tradīcijas un vairākas konkurētspējas priekšrocības nerezidentu banku klientu, galvenokārt korporāciju no NVS valstīm apkalpošanā," teikts ziņojumā.

"Nerezidentu banku biznesa uzraudzība rada papildus izaicinājumus [..], kas saistīti ar pārrobežu darījumu būtību," teikts ziņojumā.

Vienlaikus EK secinājusi, ka Krievijas pilsoņu depozītu aizplūšanas risku mazinājuši nesen ieviestie pasākumi, kas nosaka, ka bankām ar lielu nerezidentu depozītu apjomu ir jāuztur augsts likvīdo aktīvu līmenis un stingrāk jāuzrauga kapitāla līmeņi.

Nav arī apliecinājumu, ka Latvijā lielā apjomā ieplūstu nerezidentu noguldījumi no Kipras, teikts ziņojumā.

Nerezidentu noguldījumu apjoms aprīļa beigās veidoja 49% no visiem depozītiem Latvijā, kas pēc Eiropas Savienības (ES) standartiem ir ļoti augsts līmenis, taču šis apjoms ir bijis stabils kopš finanšu krīzes sākuma.

Neskatoties uz bažām par banku sektoru, komisija savā slēdzienā norāda, ka Latvija ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai un iesaka Latvijas nacionālo valūtu latu no 2014.gada 1.janvāra nomainīt pret eiro, liecina FT rīcībā nonākusī ziņojuma kopija.

Avoti Briselē laikrakstam norādījuši, ka EK konverģences ziņojuma uzmetums sagatavots pagājušās nedēļas laikā, taču trešdien paredzētajās Eiropas komisāru debatēs tas var tikt mainīts.

Tomēr ziņojumā rakstīts, ka Latvija visus kritērijus eiro ieviešanai izpildījusi ar uzviju, līdz ar to nav ticams, ka komisāri mainīs ieteikumu uzņemt Latviju eirozonā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), lūgts pastāstīt par pirmajiem soļiem, ko Latvija spers pēc ziņojuma saņemšanas, otrdien žurnālistiem norādīja: "Pirmais solis, ko vajadzētu darīt ir sagaidīt šo konverģences ziņojumu, kurš būs pieejams rīt un droši vien tad arī komentēt."

Premjers atzina, ka neoficiāla informācija pastāv, kā arī to, ka no EK un Eiropas Centrālās bankas saņemtie signāli ir "kopumā pozitīvi". "Es tomēr aicinātu sagaidīt faktisko ziņojumu un tad jau komentēt šo ziņojumu, nevis pieņēmumus par to, kas ir ziņojumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!