Foto: Publicitātes foto

Jau divus gadus ilgais strīds starp būvniecības uzņēmumu SIA "Landekss" un veikalu tīklu "Cento" un "Iki" operatoru SIA "Palink" par it kā nesamaksāto naudu par veikto veikalu būvniecību patlaban draud jau izaugt par Eiropas mēroga skandālu, trešdien vēsta laikraksts "Diena". Atbildot uz "Palink" panākto maksātnespēju, veikalu saimnieks vērsies pie ES komisāra, lūdzot, lai tas lietā liktu iejaukties Latvijas valdībai.

Laikraksts atgādina, ka prasību pret "Palink" būvuzņēmums iesniedza tiesā jau pirms diviem gadiem – 2010. gada 26. februārī – un skaidroja, ka vēl aptuveni pusgadu iepriekš lielveikalu tīkla operators parakstījis pieņemšanas un nodošanas aktu par "Iki" veikala A. Dombrovska ielā pabeigšanu, taču vēlāk atteicies par tiem maksāt. "Landekss" tiesai lūdzis piedzīt parādu aptuveni 660 000 latu apjomā. Pirmo plašāko rezonansi strīds ieguva pirms gada, kad Apvienotā daudznozaru arodbiedrība (ADA) pie "Iki" biroja organizēja protesta akciju ap 40 "Landekss" darbinieku aizstāvībai, kuri nesaņemot algas "Palink" dēļ, vēsta laikraksts. Pērn 5. augustā "Landekss" cedēja daļu no parāda, kuru pārņēma privātpersona Sergejs Guščins. Viņš arī tālāk iesniedza tiesā prasību par "Palink" maksātnespējas pieteikumu, ko tiesa apstiprināja.

"Landekss" pārstāvis advokāts Aldis Gobzems sarunā ar laikrakstu norādījis, ka varbūt šāds scenārijs liks veikalu saimniekam ko maksāt, lai arī maksātnespējas process nav būvniecības uzņēmuma interesēs, jo kā nenodrošinātais kreditors ir viens no pēdējiem, kam tiktu apmierinātas parāda prasības.

Veikalu tīkla pārvaldītājs visu notikušo ne vien apšauba, bet arī izvērsis pretdarbību, norādot, ka par Guščina pieteiktā prasījuma pamatotību joprojām tiek skatītas divas civillietas, kur tiesas vēl nav pieņēmušas spriedumu. "Palink" neesot zaudējis cerības un iesniedzis tiesā protestu, kā arī cenšas uzlabot savu tēlu publiskajā telpā – gada beigās vairākkārt paziņoja par investīcijām, kuras uzņēmums grasās veikt Latvijā tuvāko gadu laikā, kā arī atsaucas uz saviem lielākajiem akcionāriem "REWE Group" (RG), kā apgrozījums sasniedz 53 miljardus eiro.

RG valdes priekšsēdētāja Alaina Kaparrosa un valdes locekļa Manfrēda Esera vārdā 10. janvārī nosūtīta arī oficiāla vēstule Eiropas Savienības iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāram Mišelam Barnjē, aicinot viņu sazināties ar Latvijas valdību, vēsta laikraksts. "RG uzsver, ka notiekošais pārkāpj tiesiskuma principus," vēsta laikraksts. Tāpat "Palink" norāda, ka veikala ēka A. Dombrovska ielā 26, kurā Landekss it kā pabeidzis būvniecības darbus, ir iekonservēta un citi būvnieki tā pabeigšanai nav piesaistīti. Oficiālu atbalstu uzņēmumam izteikusi arī "SEB banka".

Lai gan uzņēmums vairākkārt uzsvēris, ka ir maksātspējīgs, tiesas spriedums norāda uz pretējo, piebildis būvnieku aizstāvis Gobzems. Arī uzņēmuma maksātnespējas administratore Gundega Rozmisa laikrakstam atklājis, ka vēl nav veikts audits, lai lemtu par uzņēmuma darba turpināšanu, bet jau tagad esot sadarbības problēmas ar "Palink" finanšu direktoru, kurš nevēlas iesniegt visus finanšu dokumentus. "Palink" pārstāve Madara Āboltiņa gan sarunā ar laikrakstu norādījusi, ka sākotnēji no administratores esot prasīta tikai oficiāla vienošanās par konfidencialitāti, jo dokumenti esot sensitīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!