Foto: DELFI

Pēc SIA "Eurobalt Junipro" pieteikuma tiesa ierosinājusi vēl vienu bijušā nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" privātā akcionāra "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) maksātnespējas procesa lietu, trešdien informē laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

DB rīcībā esošais Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 27. februāra lēmums liecina, ka BAS maksātnespējas procesa pieteikums tiks izskatīts tiesas sēdē šā gada 12. martā.

BAS maksātnespējas process ierosināts saistībā ar kādu parādu, tomēr kam, cik un par ko BAS palicis parādā, "Eurobalt Junipro" īpašnieks un vadītājs Gunārs Silavs DB neatklāja. Proti, viņš atzina, ka "Eurobalt Junipro" nodarbojas ar parādu pārpirkšanu un arī šis BAS parāds cesijas kārtībā ir nopirkts, lai to piedzītu. Tomēr Silavs pagaidām neatklāja, no kā parāds (viens vai vairāki) nopirkts un cik liels tas ir.

DB informē, ka "Eurobalt Junipro" vēl pērnā gada sākumā figurēja tiesā kā prasītājs lietā pret savulaik zemēm bagāto Gati Saknīti par aizdevuma piedziņu. Savukārt vēl 2006.gadā "Eurobalt Junipro" parādījās kā kompānija, kurai Saknīša parakstītās parādzīmes cedēja advokāts Viktors Tihonovs. Tihonovs savukārt vēl šogad pārstāvēja BAS, kas Rīgas apgabaltiesā cēla prasību saistībā ar Latvijas Krājbankā ieķīlāto "airBaltic" akciju atsavināšanu, kā arī pārstāvēja BAS tiesā, kurā tika skatīta BAS pirmā maksātnespējas lieta, ko ierosināja SIA "Veriko", kuras netiešais īpašnieks vēl pērn bija BAS nu jau bijušais līdzīpašnieks un "airBaltic" bijušais vadītājs Bertolts Fliks, kurš gan saistību ar "Veriko" noliedza. Jautāts, vai šoreiz cedētā BAS parāda lietā iesaistīts Tihonovs, Silavs norādīja, ka Tihonovu pazīst, bet šoreiz ar viņu darīšana neesot bijusi.

Laikraksts atgādina, ka pēdējā mēneša laikā tiesā iesniegtas jau trīs BAS maksātnespējas lietas, tajā skaitā pēc "Veriko" prasības noraidīšanas jaunu maksātnespējas lietu Rīgas rajona tiesā iesniedza SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi". Tiesa lietu plānojusi skatīt šogad 1.martā.

Pēc "Lursoft" informācijas, SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" (FRR) nodarbojas ar operācijām, kas saistītas ar vērtspapīriem, ziņo DB. Kopš 2008.gada decembra kompānija pilnībā pieder Armandam Strodam, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis, bet iepriekš FRR vienīgais īpašnieks bija ar ekspremjera Andra Šķēles interesēm saistītā SIA "Inpo 7", bet no dibināšanas 2007. gada martā līdz tā paša gada maijam tās īpašnieks bija Jānis Jasāns. Uzņēmuma valdē iepriekš bijuši Jasāns, tagadējais īpašnieks Strods un Edgars Šķenderis.

Zvērināts advokāts Nauris Grigalis DB skaidrojis, ka BAS maksātnespējas gadījumā savu ietekmi uz kompāniju zaudētu pašreizējie tās dalībnieki un valde, kontroli pārņemot nenodrošinātajiem kreditoriem un administratoram. "Pie šādiem apstākļiem, maksātnespējas procesa ietvaros atsavinot BAS mantu (lēmumu par atsavināšanu un atsavināšanas kārtību arī pieņem kreditori), arī 33% "North Hub" kapitāla daļu, tās varētu iegādāties attiecīgi ieinteresētas personas. Ja šīs personas šobrīd ir arī BAS kreditori, tām maksātnespējas procesa ietvaros būs diezgan plašas iespējas noteikt sev izdevīgāko BAS mantas atsavināšanas mehānismu (izsoles noteikumus un tml.)," skaidrojis Grigalis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka maksātnespējas nesekmīgais prasītājs uzņēmums "Veriko", kam pieder arī 14,19 miljoni "airBaltic" konvertējamo obligāciju, šī gada sākumā saņēmusi no Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā uzņēmuma "INPO 13" 74 tūkstošu eiro aizdevumu, kas līdzējis SIA "Veriko" samaksāt "Norvik bankai" iespaidīgus procentus. Visticamāk, tie maksāti saskaņā ar finanšu instrumentu pirkuma līgumu par iepriekš BAS piederējušajām aviokompānijas konvertējamām obligācijām, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošie dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!