Foto: stock.xchng

Uzņēmums "Dyson" panācis, lai Eiropas Savienība (ES) atceļ Energomarķējuma regulu, kas attiecas uz patēriņa marķējumu putekļsūcējiem, piektdien vēsta "Latvijas Avīze".

ES Energomarķējuma direktīvai sekojošās regulas mērķis bija panākt, lai putekļsūcēji tīra efektīvāk, bet tajā pašā laikā izmanto mazāku enerģijas patēriņu.

"Dyson" 2015. gadā vērsies pret šo ES prasību, aizrādot Eiropas Komisijai (EK), ka putekļsūcēja efektivitāte esot testēta ar tukšu tvertni, savukārt dzīvē putekļsūcējs strādā ar pilnu tvertni. Kad EK regulējumu nemainīja, "Dyson" šo regulējumu apstrīdēja ES Vispārējā tiesā, uzsverot faktu, ka putekļsūcēju parametri netiek noteikti pēc testēšanas reālajā dzīves situācijā. ES Vispārējā tiesa nosprieda, ka Eiropas Komisijas metode neatbilst direktīvā noteiktajiem mērķiem, un regulu, kas nosaka šādu marķējumu, 8. novembrī atcēla, skaidro laikraksts.

"Latvijas Avīze" atgādina, ka Eiropas tiesību aktu prasība stājās spēkā 2014. gada 1. septembrī un turpmākos četrus gadus ierobežoja nominālo jaudu sausās tīrīšanas putekļsūcējiem, kas ir pievienoti pie strāvas, līdz 1600 vatiem (W). Pērn septembra sākumā šī prasība sāka attiekties arī uz putekļsūcējiem ar ūdens filtru, kas izraisīja patērētāju neapmierinātību, jo tādējādi veikalā varēja iegādāties tikai mazākas jaudas putekļsūcējus.

Tiesa nolēmusi, ka mērījumi ir jāveic apstākļos, kuri ir iespējami tuvāki reālajiem izmantošanas apstākļiem, putekļsūcēja tvertnei ir jābūt piepildītai līdz zināmam līmenim, tādējādi nodrošinot metodes atbilstību iegūto rezultātu derīgumam no zinātniskā viedokļa un nodrošinot patērētājiem sniegtās informācijas precizitāti.​ Tā kā noteiktie apstāķļi par tvertnes saturu ir būtiski visiem energoeektivitātes marķējumā esošajiem rādītājiem, tad Tiesa sprieda, ka regula ir atceļama pilnībā.

Laikraksts prognozē, ka Eiropas Komisija izstrādās jaunus noteikumus, tāpēc diezin vai ražotāji pūlēsies atjaunot jaudīgāku putekļsūcēju ražošanu. Var pieļaut, ka jaudīgākus varētu importēt no valstīm ārpus ES, ko tad varētu tirgot mazumtirdzniecībā līdz jaunā regulējuma spēkā stāšanās brīdim.

Savukārt Linda Rinkule, Patērētāju tiesību aizsardzības centra Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore, laikrakstam norāda, šo spriedumu vēl var pārsūdzēt: "Šo spriedumu var pārsūdzēt divu mēnešu laikā no paziņošanas. Ja tas netiks pārsūdzēts, tad Eiropas Komisijai ir pienākums pārskatīt energoefektivitātes regulu putekļsūcējiem, paredzot mērījumus putukļsūcējiem ar pilnu tvertni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!