Foto: LETA
Iepriekšējo pāris gadu laikā no "Ventbunkera", iespējams, izpumpēti gandrīz 4 miljoni eiro (aptuveni 2,8 miljoni latu) uz Šveices advokāta Rūdolfa Meroni firmām, ceturtdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksta rīcībā esošie dokumenti liecina, ka 2010. gada un 2011. gada laikā 800 tūkstoši eiro (aptuveni 640 000 latu) vairākos maksājumos aizskaitīti ārzonas kompānijai "Eurocom International", kuru pārstāv Meroni, bet teju 3 miljoni eiro (2,1 miljons latu) pārskaitīti "Eurocom" 100% piederošai kompānijai Latvijā - SIA "Airtech", kuras valdē šobrīd darbojas Diāna Jukna (nu jau bijusī "Ventbunkera" padomes locekle), bet iepriekš šī uzņēmuma valdē bija "Ventbunkera" bijušais valdes loceklis un Meroni uzticības persona Alvis Hāze.

Savukārt vēl teju 380 tūkstoši eiro (266 000 latu) aizskaitīti vairākām ārzonas sabiedrībām, laikrakstam skaidroja "Ventbunkera" līdzīpašnieks Olafs Berķis. Viņš saskaņā ar pērn decembrī notikušo, tiesa gan, Meroni apstrīdēto "Ventbunkera" akcionāru sapulci un šogad reģistrētajām izmaiņām atkal kļuva par "Ventbunkera" padomes priekšsēdētāju.

Meroni kontrolētās firmas it kā "Ventbunkeram" sniegušas menedžmenta, juridiskos, sadarbības, apsaimniekošanas pakalpojumus. Pēc Meroni pārstāvja Aivara Gobiņa teiktā, "Eurocom" pieder "Yelverton" un "Tomica", kas savukārt ir "Ventbunkera"
akcionāri. Meroni ir viens no direktoriem "Eurocom" pārvaldes kompānijā. "Airtech" ir menedžmenta kompānija, kas izveidota, lai piedāvātu pakalpojumus tādiem uzņēmumiem kā, piemēram, "Ventbunkers", kam draud nelikumīga pārņemšana. "Airtech" par saviem pakalpojumiem saņem reālās izmaksas plus 2-6%.

Pārliecināties par "Ventbunkera" finanšu rādītājiem šobrīd nav iespējams, jo informāciju uzņēmums līdz šim nesniedza, arī gada pārskati nav iesniegti kopš 2009. gada. Savukārt jaunā "Ventbunkera" vadība šobrīd nevar iegūt visu informāciju par kompāniju, jo iepriekšējā valde ar to nesadarbojas. "Mūsu rīcībā nav līgumu, dokumentu, valdes, padomes lēmumu, tie tiek slēpti. Dokumenti tikuši pārvietoti uz dažādām vietām un neatrodas Ventbunkera birojā," laikrakstam paudis Berķis. Par šiem un citiem iespējamiem zaudējumiem vadību atguvušie "Ventbunkers" akcionāri prasīs atbildību no bijušās vadības, tie uzskata, ka arī valstij vajadzētu iesaistīties izmeklēšanā un prasīt no Meroni skaidrojumus.

Jau vēstīts, ka Meroni "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) piederošos līdzekļus apmēram 29 miljonu ASV dolāru vērtībā novembra nogalē pieprasījis pārskaitīt Lihtenšteinas trasta kompānijai "Miselva", kas iepriekš saistīta ar LNT piederējušo "Ventspils Naftas" akciju pārdošanas darījumu, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonākusī "Miselvas" vadītājam Endrū Beikeram nosūtītās un Meroni parakstītās vēstules kopija.

Meroni šos pārmetumus noraida, apgalvodams, ka tas esot īpašs advokāta konts, kas paredzēts klientu naudai.

Tikmēr janvāra sākumā Ventspils tranzītbiznesa kompānijā AS "Ventbunkers" vadību atkal pārņēmuši Šveices advokāta Rūdolfa Meroni oponenti, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati. Šī ir trešā vadības maiņa kompānijā pēdējā laikā. Meroni piekritēji "Ventbunkera" vadībā atradās tikai divas dienas - no 2. līdz 4.janvārim, un uzņēmuma vadošajos amatos atkal reģistrēti Meroni oponenti. Uzņēmumu reģistrs konstatējis pārkāpumus akcionāru sapulces, kas tika sasaukta Meroni piekritēju pozīciju nostiprināšanai "Ventbunkerā", norisē un atcēlis iepriekš reģistrētās izmaiņas kompānijas vadībā.

"Ventbunkera" padomes priekšsēdētājs atkal ir Olafs Berķis, padomes priekšsēdētāja vietnieki - Jānis Junkers un Ovads Aleksejs, bet padomes loceklis - Gatis Klimass. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Dzintars Kašs, bet valdes locekļi - Valērijs Godunovs, Raimonds Grīniņš un Andrejs Piņkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!