Foto: stock.xchng
Piena iepirkuma cena pietuvojusies sarkanajai līnijai, kas var apdraudēt nozari, otrdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

Maijā, salīdzinot ar aprīli, vidējā piena iepirkuma cena sarukusi par 6% un bija 191,6 lati par tonnu, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) sniegtā informācija. Piena ražotāju un pārstrādātāju teiktais liecina, ka cenas kritums turpinās arī jūnijā.

Jūnijā piena iepirkuma cenas vēl nestabilizējas un būs nedaudz zemākas nekā maijā, situāciju DB izklāsta LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Citu variantu neesot un iepirkuma cena ir jāsamazina, jo jau ilgstoši pasaulē piena produktu cenas turas neatbilstoši piena iepirkuma cenai. Proti, sviesta un piena pulvera ražošanai esošās piena iepirkuma cenas esot par augstu un pārstrādes uzņēmumiem nākas šos produktus ražot ar zaudējumiem. Šolks klāsta, ka cenas neiet lejā tikai Latvijā, bet tās samazinās arī kaimiņvalstīs.

Arī AS "Smiltenes piens" vadītāja Gita Mūrniece jau iepriekš izteicās par iepirkuma cenas samazinājumu, uzsverot, ka šie procesi tuvākajās kaimiņvalstīs ir līdzīgi un būtu jāizvairās no krīzes nozarē. Jāatgādina, ka jau aprīļa beigās ražotāji pauda bažas par piena cenas samazinājumu, norāda DB.

Lai neatkārtotos pirms pāris gadiem notiekošais, kad piena iepirkuma cenas sasniedza zemāko punktu, būtiski ietekmējot ražotājus, piena pārstrādātāji rosināja valdību un parlamentu panākt PVN likmes samazināšanu ātrās aprites piena produktiem no 2013.gada.

Optimāli, pēc pienrūpnieku domām, PVN likme būtu jāsamazina līdz 7% līdzšinējo 22% vietā. Arī tirgotāji piekrituši samazināt cenas produktiem, ja vien tiks samazināta PVN likme.

Zemnieki cer, ka nākammēnes cenu kritums apstāsies, bet pārstrādātāji runā par cenas krituma sabremzēšanos, nevis apstāšanos. SIA "Firma Pasāža" vadītāja Dace Neiberga stāsta, ka jūnijā iepirkuma cena nedaudz sarukusi, taču "virs 20 santīmiem vēl turas" un turpmākais būs atkarīgs no pasaules tirgus procesiem. Tiesa, ir saimniecības, kas jau šobrīd par nodoto pienu saņem mazāk nekā 18 santīmu par kilogramu.

Jautāta par sarkanajām līnijām, uzņēmēja atteica, ka tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem – cik lieli saimniecībām ir kredīti, kāda ir pašizmaksa un vai visi procesi notiek oficiāli.

Līdzīgu viedokli pauž arī kooperatīvās sabiedrības Māršava vadītāja Dace Pastare, sakot, ka piena iepirkuma cenas kritums rada problēmas saimniecībām nokārtot kredītmaksājumus, kā arī norēķināties par citiem pakalpojumiem. Lai arī dažādi eksperti uzsverot piena ražošanas neefektivitāti. Pastare aicina padomāt, kā to var efektivizēt, ja "zemnieks ielikts vecā fermā, kur ir liels roku darbs un kuras modernizēšanai būtu vajadzīgs pusmiljons, vai konkrētā dzīvesvietā, kas nav tik vienkārši".

Jau iepriekš Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes locekle Agita Hauka norādīja, ka piena iepirkuma cena varētu nokristies līdz 17–19 santīmu līmenim, uzsverot, ka 17 santīmi litrā ir kritiskā robeža. Jau iepriekš Rīgas Piena kombināta jeb Food Union vadība izteicās, ka ar esošo piena iepirkuma cenu – 21 santīms kilogramā – nav iespējams saražot konkurētspējīgus produktus, tāpēc tā samazināsies. Jau marta sākumā uzņēmums piena iepirkuma cenu piena piegādātājiem pazeminājis par pussantīmu kilogramā, aprīļa vidū vēl par vienu santīmu, bet "mērķis ir 18 sant./kg", iepriekš atklāja kompānijas vadītājs Raimonds Misa.

Runājot par prognozēm, LPCS vadītājs kā labo ziņu uzsver to, ka jūlijā cenu samazinājums varētu sabremzēties, bet ne apstāties. Iemesls – pasaules tirgos industriālo produktu cenas neturpina ievērojami samazināties un, visticamāk, stabilizēsies.

Arī jaunās, zemniekiem piederošās piena rūpnīcas SIA "Latvijas piens" vadītājs Raimonds Freimanis pauž cerību, ka piena iepirkuma cenas kritums varētu beigties. Tiesa, tuvākajā laikā nekāds cenas kāpums arī neesot gaidāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!