Foto: F64
Saasināto attiecību starp zāļu tirgotājiem un zāļu ražotājiem dēļ var pieaugt medikamentu, jo sevišķi, patentbrīvo jeb ģenēriķu cenas, pirmdien vēsta laikraksts "Diena".

Ģenēriķi ir krietni lētākas zāles, kuras var ražot pēc tam, kad oriģinālmedikamentiem beidzies patents.

Laikraksts norāda, ka konflikta redzamā puse ir lielā ",Mēness aptieku" tīkla a/s "Sentor Farm aptiekas" valdes locekles Svetlanas Grenges rakstīta vēstule virknei aptieku. Tajā viņa atgādina par kādu notikumu, kad Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija bija iestājusies par ķēdes aptiekām nelabvēlīgu normu - vēlēšanos saglabāt likumā paredzēto regulējumu, ka aptiekas var piederēt tikai farmaceitiem. Vēstulē nosaukti vairāk nekā 10 zāļu ražotāji, kam uzdots jautājums: "Vai šādi ražotāji ir pelnījuši mūsu uzticību un sadarbību?".

Gan ražotāji, gan Veselības ministrija notikušajā saskata draudus biznesam. Ministrija sola sekot tam, lai iedzīvotājiem būtu iespēja aptiekās iegādāties lētākās recepšu zāles.

"Gribu uzsvērt - vēstules galvenā tēma bija, manuprāt, neētiska attieksme pret tīklu aptiekās strādājošajiem farmaceitiem, nevis medikamenti un to cenas," sacījusi Grenge. Viņa arī piebilst, ka nav godīgi novērst uzmanību no tik būtiska jautājuma kā darba iespējas Latvijas aptieku tīklos strādājošiem.

Tikmēr kāda zāļu ražotāja pārstāvis pauda, ka vēstuli var uztvert kā draudus. Ražotāji baidoties sabojāt attiecības ar "Mēness aptieku" tīklu, kura īpašnieks "Sentor Farm aptiekas" apvienojies holdingā ar Latvijas lielāko zāļu lieltirgotavu "Recipe Plus". Tai pieder arī vairākas ārstniecības iestādes.

Jau pieminētais zāļu ražotāju pārstāvis norādījis, ka vēstuli var uztvert kā iebiedēšanu pirms nākamā gada zāļu izplatīšanas līgumu slēgšanas. "Lai ietekmētu ražotājus un iegūtu arvien lielākas atlaides un peļņu," viņš piebildis. Ja lieltirgotavas prasīs ļoti lielas atlaides, būšot ražotāji, kam, iespējams, nākšoties "iet ārā no tirgiem ar kādiem produktiem". Tad visvairāk varētu ciest patentbrīvās zāles.

Veselības inspekcija pērn, analizējot četru lieltirgotavu pavadzīmes, secināja, ka zāļu ražotāji lieltirgotājiem deva atlaides vidēji līdz 20%, dažos gadījumos piemērotas arī 30% lielas atlaides.

Savukārt Medikamentu informācijas centra vadītāja Ināra Rubene paudusi, ka galvenais drauds no šīs konflikta situācijas ir tas, ka "vienkārši kādu zāļu aptiekas nebūs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!