Foto: LETA
No nākamā gada preču zīmes "Kvalitatīvs products" jeb "zaļās karotītes" nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā (NPKS) iesaistīto ražotāju kontroles un uzraudzības funkcijas nodos Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), piektdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

Šobrīd pārtikas kvalitātes shēmu kontrolē Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI).

Daļa pārtikas nozares ekspertu "zaļās karotītes" funkciju nodošanu PVD sauc par loģisku, taču daļa redz vairākus neatbildētus jautājumus.

PVD preses sekretāre Ilze Meistere DB skaidrojusi, ka līdz šim PVD uzraudzīja pašus "zaļās karotītes" piešķīrējus, taču, ja Saeima apstiprinās izmaiņas Pārtikas aprites uzraudzības likumā, tad no nākamā gada PVD uzraudzīs zaļās karotītes īpašniekus un tos, kas par tādiem vēlas kļūt.

DB atzīmē, ka pagaidām neatbildēts paliek jautājums par to, kurš turpmāk pārņems "zaļās karotītes" zīmola uzraudzību un kurš rūpēsies par preču zīmes mārketinga un reklāmas aktivitātēm, jo PVD kā uzraudzības iestādei šādu funkciju nav.

Tikmēr zaļās karotītes izveidotāja, Lauksaimniecības Tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe nekādus komentārus par gaidāmajām pārmaiņām nesniedz, raksta DB.

Jau vēstīts, ka "zaļā karotīte" kopš 2008.gada 18.augusta ir kļuvusi par NPKS norādi "Kvalitatīvs produkts".

NPKS būtiskākie principi ir garantēt kvalitāti, kas nozīmē, ka tā pārsniedz Eiropas Savienības tiesību aktos un Latvijas normatīvajos aktos noteiktās vispārīgās prasības dzīvnieku vai augu izcelsmes produktiem un to ražošanas un pārstrādes metodēm.

NPKS produkti nesatur ģenētiski modificētus organismus, kā arī nesatur sintētiskās krāsvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!