Foto: DELFI

Saldumu ražotājas AS "Laima" un citu "NP Foods" grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis nosūtījis iesniegumu valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret Latvijas vadošajiem saldumu ražotājiem "Laima", AS "Staburadze" un citiem "NP Foods" grupas pārtikas uzņēmumiem.

Kā informēja "Laimas" sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova, pret nacionālā mēroga uzņēmumiem "Laima" un "Staburadze" reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši realizēt jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns, kurš arī vairākkārt iesaistījies reiderismā.

Miķelsona vārds iepriekš izskanējis vairākiem Latvijā pazīstamiem arhitektu birojiem piederošās SIA "Latvijas Projektēšanas sabiedrība" lietā. 2010.gadā šim uzņēmuma nelikumīgi ievēlēta jauna valde, kas pusotra mēneša laikā noslēgusi vairākus līgumus, tostarp ieķīlāja īpašumus, uzlika komercķīlu uz visiem aktīviem, deva aizdevumus, mēģinot panākt maksātnespēju, faktiski nodarbojoties ar "reiderismu".

"Fakts ir ne tikai uzņēmējdarbībai, bet arī sabiedrībai bīstams, jo vienmēr pastāvēs iespējamība, ka, maldinot tiesu institūcijas, var tikt nodarīts kaitējums. Tāpēc uzņēmuma vadība un darbinieki informē valsts augstākās amatpersonas, lūdzot iesaistīties un nodrošināt Latvijas sabiedrības un uzņēmumu, kas ir vieni no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem, interešu aizstāvību," norādīts "Laimas" paziņojumā.

"Izmantojot savas dzīvesbiedres ārzonas uzņēmuma "Menard Port LLC" starpniecību, Miķelsons ir veicis virkni prettiesisku un nepieļaujamu darbību, lai vērstos pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem "Laima" un “Staburadze", mēģinot paralizēt to darbību. Uzskatām šo rīcību arī par vēršanos pret Latvijas valsti, jo tiek likti šķēršļi uzņēmumu spējai savlaicīgi samaksāt valstij nodokļus," rakstīts paziņojumā medijiem.

Kā norādīja Voronkova, Miķelsons tiesā iesniedzis "maldos balstītu prasību pret vairākiem uzņēmumiem, tai skaitā pret "Laima" un "Staburadze", kuri nekādi nevar būt atbildētāji prasītāja lietā, jo tiem nav nekādu savstarpēju darījumu ar uzņēmumiem, kuru vārdā Miķelsons ir cēlis prasību".

"Miķelsons ir panācis acīmredzami absurdu, Latvijas tiesu praksei neraksturīgu un kaitniecisku Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Doloresas Bamberes rīcību, kad, pamatojoties vienīgi uz "Menard Port LLC" maldinošiem apgalvojumiem, kas balstīti uz iedomām un kam nav sniegti nekādi pierādījumi, tiesnese pieņēma lēmumu par "Menard Port LLC" prasības nodrošināšanu pirms pilnvērtīgas tiesvedības, apķīlājot vairāku uzņēmumu kontus. Uzņēmumiem ir bijusi liegta iespēja liecināt šajā lietā pirms pret viņiem vērsto darbību izvēršanas," pausts paziņojumā.

Tādā veidā tiesneses lēmuma rezultātā, apgrūtinot uzņēmumu kontus, tiek nodarīti būtiski zaudējumi un kaitējums uzņēmumu saimnieciskajai darbībai, turklāt nav ņemts vērā fakts, ka uzņēmumi nav īstie atbildētāji iniciētajā procesā. Šāda nepamatota atbildētāju saimnieciskās darbības apgrūtināšana un daļēja naudas līdzekļu apķīlāšana ir atzīstama par Satversmē 92.pantā garantēto tiesību uz taisnīgu tiesu un 105.pantā garantēto tiesību uz īpašumu aizskārumu, uzskata "NP Foods" grupas amatpersonas.

Atbilstoši tiesiskai rīcībai "NP Foods" ir vērsies tiesā ar pieteikumu atcelt minētos apgrūtinājumus uzņēmējdarbībai. Kā informēja tiesā, 20.maijā šajā lietā tika pieņemts lēmums par prasības nodrošinājuma apmierināšanu daļā, savukārt 30.maijā iesniegta blakus sūdzība par šo lēmumu.

Uzņēmumu darbinieki un vadība ir vērsušies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, premjeres Laimdotas Straujumas (V), ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, tieslietu, iekšlietu un ekonomikas ministriem, lūdzot valsts un tiesu varas augstākās amatpersonas un atbildīgo jomu ministrus rīkoties savu pilnvaru ietvaros, lai nepieļautu šī reiderisma mēģinājuma attīstību un nodrošinātu nacionāla mēroga uzņēmumiem iespēju strādāt, nodrošinot darba vietas un sniedzot pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai, tai skaitā, savlaicīgi maksājot nodokļus valsts budžetā.

Kā šorīt apstiprināja Voronkova, attiecīgās vēstules saņemšanu jau ir apstiprinājusi Ekonomikas ministrija, Tieslietu ministrija, Iekšlietu ministrija, kā arī Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija.

Neskatoties uz radītajiem apgrūtinājumiem un zaudējumiem, pašlaik "Laima", "Staburadze" un dzērienu ražotājs AS "Gutta" spēj turpināt darbu, nodrošinot savas saistības pret darbiniekiem, sadarbības partneriem un valsti, norāda Voronkova.

Kā atzina "Laima" valdes priekšsēdētājs Gulbis, uzņēmuma vadība un darbinieki informē valsts augstākās amatpersonas, lūdzot iesaistīties un nodrošināt Latvijas sabiedrības un uzņēmumu, kas ir vieni no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem, interešu aizstāvību, lai nākotnē izslēgtu šādu precedentu iespējamību. "Tas jau ir ne tikai uzņēmēju, bet arī katra darba ņēmēja interesēs," sacīja Gulbis.

Miķelsons norādīja, ka šajā gadījumā "NP Foods" apkrāpj mazākuma akcionāru "Menard Port LLC" ar fiktīviem darījumiem par būvniecību, mārketinga un citiem pakalpojumiem citu koncerna uzņēmumu labā, tā mākslīgi mazinot SIA "NP Business Centre" peļņu un apzināti pasliktinot tā finanšu stāvokli. Par to arī ir celta prasība tiesā. Kopējais zaudējumu apjoms ir 3,7 miljoni latu (5,26 miljoni eiro), kas arī norādīts prasībā.

"Menard Port LLC" ir mazākuma akcionārs - 33,33% - "NP Business Centre", bet vairākuma akcionārs ar 66,67% ir SIA "NPBC", kas pastarpināti pieder "Nordic Partner Limited" īpašniekam Daumantam Vītolam. Vienlaikus "Nordic Partners Limited" ir 95% īpašnieks "Nordic Partners Food Limited", kur arī ietilpst "Laima", "Staburadze" un "NP Foods".

Savukārt Lazdāns norādīja, ka izplatītā informācija ir "klaji meli" un nekādā reiderismā viņš nav iesaistījies. Viņš kā tiesu izpildītājs pilda tiesas lēmumu par prasības nodrošinājumu.

"NP Foods" grupas uzņēmumi ir "Laima", "Staburadze", "Gutta", SIA "Staburadzes konditoreja", SIA "Saldumu tirdzniecība" un SIA "NP Logistics".

"NP Foods" grupas uzņēmumi ir vieni no Latvijas lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem, valsts budžetā pēdējo desmit gadu laikā samaksājot nodokļos vairāk nekā 100 miljonus eiro. Latvijā saražoto produkciju uzņēmums šobrīd eksportē uz 37 pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!