Foto: Publicitātes attēli

Apgāds "Jumava" sadarbībā ar atzītiem nozares speciālistiem ceturtdien izdod grāmatu "Latvijas tautsaimniecības vēsture" Vidzemes Augstskolas rektora un vēstures doktora Gata Krūmiņa redakcijā un sastādījumā.

Grāmata atspoguļo norises Latvijas tautsaimniecībā un ekonomikā laika posmā no 19. gs. beigām līdz pat šodienai.

Atjaunotās Latvijas neatkarības divdesmit gadu periods, kā arī mūsu ekonomikas svārstības pasaules nesenās ekonomiskās krīzes apstākļos, ļauj nozares speciālistiem izveidot jaunu pārskatu un padziļināti pētīt Latvijas ekonomisko situāciju ilgākā perspektīvā. Tādējādi šajā grāmatā ne vien tiek veikta ekonomikas analīze, bet arī iekļauts vērtīgs pamats turpmākiem pētījumiem un diskusijām ar pasaules ekonomikas ekspertiem ― neviennozīmīgajiem Latvijas ekonomikas vērtējumiem un nākotnes prognozēm.

Līdz šim nepārspēta ir Arnolda Aizsilnieka apjomīgā monogrāfija "Latvijas saimniecības vēsture. 1914−1945" (izdota Stokholmā, 1968., 984 lpp.), kas vēl joprojām kalpo kā vērtīgs citējamais avots ekonomikas nozares speciālistiem, Latvijas vēstures un tautsaimniecības pētniekiem, kā arī interesentiem.

Grāmata saturiski veidota tā, lai aptuveni pusi no tās apjoma veidotu sociālekonomiskā vēsture pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas – laika posms, kurš līdz šim ir maz pētīts un maz atspoguļojies literatūrā.

Lai grāmatu padarītu interesantāku lasītājiem, tiek piedāvāta inovatīva pieeja – divu līmeņu autoru iesaiste – pētnieki (kas izstrādā nodaļu un apakšnodaļu pamattekstus) un eksperti – pamatā sabiedrībā atpazīstamas personības (arī tie, kas tiešā veidā ņēmuši dalību procesos), kā arī ekonomisti, kas no savām pozīcijām komentē attiecīgo laika posmu. Saturiski interesantāku grāmatu padarītu ekspertu dažādie viedokļi par vienu un to pašu laika posmu.

Grāmatas saturiskajā izveidē piedalījušies tādi autori kā Gatis Krūmiņš, Valdis Dombrovskis, Edvīns Evarts, Ēriks Jēkabsons, Viesturs Pauls Karnups, Ojārs Kehris, Edmunds Krastiņš, Pēteris Leiškalns, Ilmārs Mežs, Uldis Osis, Roberts Remess, Jānis Šiliņš. Zinātniskais redaktors Gatis Krūmiņš. Grāmatas zinātniskie recenzenti Ilgvars Butulis un Inna Šteinbuka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!