Foto: LETA

Latvija meža investīciju ziņā ir viena no labākajām valstīm Baltijas jūras reģionā, analīzē par nozari ir secinājusi nekustamā īpašuma kompānija "Latio". Kopš 2005. gada meža zemes cena Latvijā ir dubultojusies, tomēr Latvijā tā joprojām ir viena no zemākajām reģionā.

"Latio" eksperti norāda, ka ilgtermiņā Latvijas meži ir ražojošs, nevis ātras peļņas aktīvs.

"Sadarbībā ar nozares speciālistiem šī gada pavasarī analizējām gan lauksaimniecības, gan mežu īpašumu vērtības Eiropā un to dinamiku. Vēsturiski izveidojies, ka Baltijas jūras reģionā mežu jomā līderpozīcijās ir Skandināvija. Pētot pēdējā laikā notikušos darījumus, secinājām, ka augstākās cenas par vienu hektāru meža īpašumu šobrīd ir Zviedrijā. Salīdzinot starp valstīm, pie mums tirgus cena par hektāru meža īpašumu bija viena no zemākajām Baltijas jūras reģionā. Reālā tirgus situācija rāda, ka Baltijā augstākas cenas par līdzīgiem meža īpašumiem ir Igaunijā," skaidro "Latio" Mežu pārdošanas nodaļas vadītājs Sandijs Lūkins.

Meža, kas paredzēts kokmateriālu ieguvei, galvenais vērtību ietekmējošais faktors ir nākotnē sagaidāmie ieņēmumi. Tas atkarīgs no mežaudzes vecuma, koku sugas un krājas, kvalitātes, saimniecisko aprobežojumu esamības, attāluma līdz krautuvei un patēriņa vietai, ceļu kvalitātei un citiem faktoriem. Liela nozīme ir katrā valsī atšķirīgajai likumdošanai, kas paredz, kad un kādā apjomā meža īpašnieks drīkst veikt saimniecisko darbību. Nosakot meža īpašumu cenu, tiek noteikta mežaudzes vērība, kā arī atsevišķos gadījumos šai cenai tiek pierēķināta arī meža zemes vērtība.

Izvērtējot notikušos darījumus, cenu ziņā līderis ir Zviedrijas dienvidu reģions, kur par hektāru maksāts gandrīz 11 tūkst. eiro. Savukārt zemākās darījumu summas ir Latvijā, Zviedrijas ziemeļos un Somijas vidusdaļā – vidēji 2800 eiro. Zviedrijā spēcīgā kokapstrādes rūpniecība ir ilgstoši veicinājusi augsto meža īpašumu cenu, Somijā tā ir stabila ar nelielu 18% pieaugumu pēdējā desmitgadē, bet Baltijā cenas tieši Igaunijā ir strauji kāpušas – pēdējā piecgadē pat dubultojušās. Igaunijā cena ir gandrīz divas reizes augstākas nekā Latvijā, jo viens hektārs maksā ap 4100 eiro. Lietuvā darījumu ziņā viens hektārs ir vērtēts ap 4500 eiro, tomēr Lietuvas Vides ministrijas dati liecina, ka vidēji tas ir 2282 eiro.

Meža zemes vērtība, kas bieži tiek pielīdzināta izstrādātam mežam jeb izcirtumam, Baltijā šobrīd augstākā ir Igaunijā, sasniedzot vidēji 1500 eiro par hektāru, Latvijā vidēji tā ir zemāka jeb 1200 eiro, savukārt Lietuvas likumi nosaka maksimālās platības ierobežojumu vienam īpašniekam, tāpēc tur izcirtums tiek novērtēts par nedaudz mazāku summu nekā pie mums.

"Latio" akcentē, ka īpašnieki nereti pietiekami neizvērtē pirmā saņemtā pirkšanas piedāvājuma atbilstību tirgus situācijai, tā rezultātā nereti meža pārdošanas summa ir krietni mazāka par tirgus cenu. Eksperti atgādina, ka pircēja piedāvātā cena nav vērtējums, bet piedāvājums. Vērtējumam jābūt neatkarīgam, tāpēc drošāk ir izvēlēties sadarboties ar vērtētājiem, kuriem ir atbilstošs sertifikāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!