Foto: Publicitātes foto

Uzņēmumu "Latvijas piens" plāno pamest tā dibinātājs un lielākais īpašnieks, aptuveni 200 zemniekiem piederošais kooperatīvs "Trikāta KS". Tam piederošās daļas gatavs atpirkt viens no līdzīpašniekiem, graudkopības kooperatīvs "Latraps", vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Patlaban "Latraps" pieder 32% "Latvijas piena" daļu, savukārt "Trikāta KS" - 53,7%.

"Mēs esam izteikuši "Trikātai" piedāvājumu pirms mēneša, kas varētu daudz ko risināt. Pašlaik "Trikāta" vēl nav izlēmusi," skaidroja "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

"Trikāta" gaidot dažādus piedāvājumus. Investora meklējumos iesaistīts arī "Latvijas piena" padomes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Lēmums pārdot daļas saistīts ar milzu parādiem visiem 200 kooperatīva dalībniekiem - tiem par pienu nav maksāts vairākus mēnešus. 

Kooperatīvs palicis parādā, jo tam savukārt naudu par piegādāto pienu nemaksāja pašam daļēji piederošais "Latvijas piens". Parādi veidojušies jau sen, bet punktu pielika krīze piena tirgū Krievijas embargo dēļ.

Vēstīts, ka parāds sasniedzis trīs miljonus eiro.

"Gribējām dot iespēju "Latvijas pienam" strādāt, un ir gan iestrādes, gan tirgi, gan produkts. Bija ļoti smaga izvēle. Mēs, cik varējām, tik vedām. No oktobra līdz aprīlim mēs bijām vienīgie piegādātāji "Latvijas pienam". Varbūt esam par daudz iedevuši," teica "Trikāta KS" vadītājs Uldis Krievārs.

Ruža atzina, ka "Latvijas piens" plāno pilnībā norēķināties ar "Trikātu", jo zemnieki šajā situācijā nedrīkst ciest. Viņaprāt, labi domātais projekts iepriekš vienkārši ticis ne pārāk veiksmīgi pārvaldīts.

"Latraps" vadītājs norāda, ka pašreizējās saistības tiek pildītas. Turklāt plānots paplašināt "Latvijas piena" darbību, tāpēc tam papildus tiek meklēti arī pilnīgi jauni investori. "Latvijas piena" dalībnieku vidū pašlaik vēl ir piensaimnieku kooperatīvs "Dzēse" un Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība VAKS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!