Foto: LETA

Pārtikas mazumtirgotāja "LaTS" veikalu tīkla apgrozījums pērn sasniedzis aptuveni 280 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, kas ir par 5% vairāk nekā 2021.gadā, norāda SIA "Latvijas tirgotāju savienības" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis.

Viņš norādīja, ka šādu rezultātu vērtē kā labu, atzīmējot, ka pandēmijas laikā mazajiem veikaliem pat bija vienkāršāk dzīvot, jo daudzi pircēji tos izvēlējās pretstatā lielām tirdzniecības vietām, kurus ierobežojumi skāra vairāk.

Līdztekus "Latvijas tirgotāju savienības" valdes priekšsēdētājs uzskaitīja, ka kopumā "LaTS" tīklā ir vairāk nekā 700 tirdzniecības vietu, tostarp 490 veikali. Tīklā apvienojušies 260 biedri.

Taujāts par izmaiņām tirgotāju sastāvā, Okmanis norādīja, ka 2022.gadā aizvērās 30 veikali, bet savukārt klāt nāca 20.

"Kā jūs redzat, tad vairāk ir tādu lauku mazo veikalu, kuri ir pārtraukuši darbību, un man ir jāsaka, ka galvenais iemesls ir valsts noteiktās prasības," komentēja Okmanis, piebilstot, ka ir jāsaprot, ka veikaliem ar mazu apgrozījumu izpildīt visas prasības ir grūti, un pērn galvenais iemesls tirdzniecības vietu slēgšanai bija iepakojumu depozīta sistēma.

"Vienlaikus ir jāuzsver, ka, protams, ir vesels apstākļu kopums, sākot ar pandēmiju un beidzot ar karu Ukrainā un inflāciju, kuru dēļ tie, kuriem gāja grūtāk, nolēma likt punktu. Tāpat ir jāsaka, ka vēl viens iemesls darbības pārtraukšanai ir tas, ka vecāku biznesu nevēlas pārņemt bērni," sacīja valdes priekšsēdētājs.

Skaidrojot gadījumus, kad "LaTS" tīklu kāds no dalībniekiem vēlas pamest, Okmanis pauda, ka, ja ir informācija, ka kāds īpašnieks savu veikalu grib slēgt, "Latvijas tirgotāju savienība" piedāvā to pārņemt kādam citam tīkla dalībniekam, kurš savukārt grib paplašināt darbību, un 80% gadījumu tas nostrādā. Viņš uzsvēra, ka šādos gadījumos nereti uzlabojas veikala kvalitāte, un "aizgājuši ir 30 vājāki veikali, bet vietā ir 20 spēcīgāki veikali".

Tāpat veikalu ķēdei pērn nākuši klāt arī tādi veikali, kuri iepriekš ir strādājuši pilnīgi neatkarīgi. Ir gadījumi, kad cilvēki grib izveidot pilnīgi jaunu veikalu vai notiek migrācija, un pie "Latvijas tirgotāju savienības" pārnāk veikali no citiem tīkliem, piemēram, tie, kas iepriekš strādājuši ar "Aibe" vai "Elvi" zīmoliem.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Latvijas tirgotāju savienība" 2021.gadā strādāja ar 11,101 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 6,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt peļņa saruka par 23,8% - līdz 1,053 miljoniem eiro.

"Latvijas tirgotāju savienība" reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Okmanis - 42,99%, Inga Tunste - 39,02%, Agita Vanaģele - 10,02%, Ēriks Pīlādzis - 2%, Velga Kalniņa - 2%, Rauls Baumanis - 2%, Arnolds Taukulis - 0,98% un Jeļena Okmane - 0,98%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!