Foto: LETA
Izvērtējot riskus, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, un atbilstoši šī gada 24. februāra valdības dotajam uzdevumam valsts drošības nolūkos papildināt gāzes rezerves AS "Latvenergo" ir operatīvi veikusi iepirkumu aptuveni divu teravatstundu (TWh) gāzes iegādei "Latvenergo" termoelektrostaciju ražošanas apgādes drošumam, informē uzņēmums.

Noslēgtie līgumi paredz sašķidrinātās dabasgāzes piegādi uz Klaipēdas termināli un gāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē aprīlī un maijā. Dabasgāze tiks piegādāta no Norvēģijas, ASV un Kataras. Iegādātais gāzes apjoms nodrošinās elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu "Latvenergo" termoelektrostacijās (TEC) plānotajam ražošanas režīmam 2022. gadā, vienlaikus paredzot gāzes rezerves iespējamas energokrīzes situācijā.

"Lai to visu paveiktu, strādā gan "Conexus Baltic Grid", gan Klaipēdas terminālis. Turklāt ir iespējams palielināt jaudas, ko virzīt uz Inčukalnu, un arī Klaipēdas terminālim savas darbības ir jāplāno ļoti precīzi, jo šāda lielapjoma situācija vēl nav bijusi," portālam "Delfi Bizness" norāda "Latvenergo" vadītājs Mārtiņš Čakste.

"Latvenergo" informē, ka koncernam nav noslēgtu nozīmīgu līgumu ar uzņēmumiem Krievijā, Baltkrievijā vai Ukrainā, kas šī brīža situācijā varētu radīt būtisku negatīvu ietekmi uz koncerna darbību. Papildu ietekmi uz "Latvenergo" koncerna finanšu rezultātiem varētu atstāt vispārēja ekonomiskās situācijas pasliktināšanās.

Čakste norāda, ka kopumā Latvijai šobrīd jau ir gāzes rezerves, un arī Daugavas pietece šobrīd spēj ražot nepieciešamo enerģiju, tāpēc TEC tagad var nedarbināt. "Līdz ar to ekonomējam gāzi, kas mums ir krātuvē, un ir arī nākotnes līgumi, kas paredz piegādes, kad beigsies šie krājumi," skaidro Čakste.

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs informēja, ka "Latvenergo" iepirks papildu gāzes rezerves starptautiskajās biržās. Gāzes rezerves Inčukalna gāzes krātuvē ir pietiekamā apjomā un nav saskatāmas gāzes piegādes krīžu pazīmes. Ņemot vērā šīsdienas ģeopolitisko situāciju, MK sēdē atbalstīja deleģējumu "Latvenergo" papildu gāzes iegādei un uzglabāšanai. Sašķidrināto gāzi līdz Inčukalna PGK piegādās caur Klaipēdas termināli. Šis ir labs signāls, lai mums ilgākā laika periodā būtu pārliecība par energodrošību, un iepriekš īstenotie papildu pasākumi ļauj Baltijas reģionam iegādāties mums gāzi ne tikai no Krievijas, bet no citiem piegādātājiem, kas ir svarīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!