Foto: F64

Kopumā jaunie elektroenerģijas starpsavienojumi Baltijā un to ietekme ir liela intriga, valsts energokompānijas "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma komercdirektors Uldis Bariss.

"Kopumā starpsavienojumi un to ietekme 2016. gadā ir lielā intriga, jo situācija mainīsies kardināli - ja vēl pirms 10 gadiem Baltijas energosistēmai nebija neviena starpsavienojuma ar Eiropas energosistēmu un Baltija Eiropas energosistēmas kontekstā tika uztverta kā enerģētiskā sala, tad 2016. gadā situācija būs unikāla - Baltijas energosistēmas ārējo starpsavienojumu kopējā jauda pārsniegs reģiona maksimālo slodzi. Faktiski no līdzšinējā ierobežotā stāvokļa Baltijas energosistēma kļūs par vienu no vislabāk starpsavienotām energosistēmām Eiropā," klāsta Bariss.

Viņš atzīmē, ka tādējādi Baltija kļūs par starpreģionu tranzīta mezglu, kas savieno trīs ļoti atšķirīgus energotirgus - Skandināviju, Poliju un Krieviju. Tas radīs divus efektus - no vienas puses, elektroapgādes drošums un diversificēti enerģijas piegādes avoti, bet, no otras puses, tā vienlaikus padarīs elektroenerģijas tirgus cenu prognozēšanu Baltijas reģionā sarežģītāku, jo paplašināsies tirgus cenu ietekmējošo faktoru loks," skaidro "Latvenergo" komercdirektors.

Kompānijas Tirdzniecības daļas vadītājs Gatis Junghāns pauž, ka divi jaunie starpsavienojumi - 700 megavatu "NordBalt" zemūdens kabelis starp Lietuvu un Zviedriju un 500 megavatu pārvades līnija "LitPol" starp Lietuvu un Poliju - palielinās Baltijas energosistēmas kopējo starpsavienojumu jaudu ar Eiropas elektroenerģijas tirgu no esošiem 1 000 megavatiem līdz 2 200 megavatiem, kas tehniski spēs pārvadīt vairāk nekā pusi no Baltijai nepieciešamās elektroenerģijas.

"Sagaidāms, ka jaunie starpsavienojumi nozīmīgi palielinās konkurenci starp ražotājiem, mazinās cenu pīķu veidošanos Baltijā un tuvinās Baltijas elektroenerģijas tirgus cenu līmeni Skandināvijas cenām, kas ir orientējoši par 25% zemākas nekā Baltijā. Vienlaikus jārēķinās - lai arī Skandināvijas tirgus cenas ir caurmērā zemākas, tās ir arī svārstīgākas, to nosaka reģiona nepastāvīgās hidroelektroenerģijas lielais īpatsvars," piebilst Junghāns.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!